Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bytová mafia: Nehnuteľnosti za vyše 14 miliónov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Pred súd by sa onedlho mali postaviť členovia ďalšej údajnej bytovej mafie. Generálna prokuratúra dnes novinárov informovala, že podala obžalobu na skupinu, ktorá podľa nej obrala ľudí v Bratislavskom kraji o domy a lukratívne pozemky v hodnote 14,2 milióna eur.

Obvineným hrozia tresty až do 20 rokov. Súdy sa už zaoberajú inou údajnou bratislavskou bytovou mafiou, ktorá sa sústreďovala hlavne na byty.

"Bolo celkovo obvinených, respektíve obžalovaných 14 ľudí, ktorým boli vznesené obvinenia a následne podaná obžaloba za 12 skutkov," informoval dnes novinárov generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Skupina pod vedením Jozefa Draga si vytipovala lukratívne pozemky v bratislavských častiach ako sú Rusovce či Vinohrady, v Rovinke pri Bratislave, na ktorých sa napríklad plánovala výstavba. Podľa prokurátorky Evy Mišíkovej tiež pripravili 90-ročnú starenku o dom v centre Bratislavy za 1,28 milióna eur či rodinu zahraničných Slovákov o byt v Senici.

Majitelia domov a pozemkov sa často až náhodou dozvedeli, že už nie sú ich vlastníkmi. Skupina totiž namiesto nich nastrčila iných ľudí, ktorí pri prevodoch domov a pozemkov vystupovali so sfalšovanými dokladmi ako majitelia nehnuteľností. Išlo hlavne o bezdomovcov, alkoholikov a drogovo závislých ľudí, ktorí boli ochotní sa do podvodu zapliesť za odmenu v hodnote pár desiatok eur. Na ulici však nakoniec skončili aj niektorí podvedení majitelia.

Medzi obvinenými je aj policajt. Skupine vraj poskytoval údaje, na základe ktorých vyrábali falošné občianske preukazy. Údajne jej pomáhali aj niekoľkí pracovníci katastrálnych úradov. Zatiaľ nikoho z nich neobvinili, keďže ich konanie ešte preverujú. Prokuratúra však požiadala kataster, aby ďalšie prevody zablokoval.

Prípad z rokov 2006 až 2008 bude riešiť Okresný súd Bratislava I. Obvineným za trestné činy podvodu a legalizácie príjmov z trestnej činnosti hrozia tresty od desať do 20 rokov, traja z nich sú vo väzbe. Iný bratislavský okresný súd zase v septembri otvorí proces s ďalšou údajnou bytovou mafiou pod vedením Zuzany Znamenákovej, ktorá sa podľa obžaloby sústreďovala hlavne na byty.

Obe skupiny pôsobili hlavne v Bratislave a okolí, kde sú nehnuteľnosti najdrahšie. Ďalšie bytové mafie však podľa Trnku pôsobia aj v regiónoch. Denne totiž dostáva niekoľko podnetov od podvedených ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu