Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žitňanská naznačila, že do súdnictva prenikla mafia

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) naznačila, že do súdnictva prenikla mafia. Koalícia štyroch strán, ktorá po júnových parlamentných voľbách vytvorila novú vládu, chce presadiť v justícii viaceré zmeny.

"Je to naozaj môj súkromný názor, ale okolnosti nasvedčujú, že na niektorých miestach sa môžeme domnievať, že to tak môže byť," povedala Žitňanská v rozhovore pre najnovšie vydanie týždenníka Plus 7 dní o možnom prieniku mafie do súdnictva.

Stredopravá koalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa v základných bodoch svojho programu dohodla na reforme justície. Okrem väčšej kontroly súdnictva verejnosťou by všetky verdikty mali byť zverejnené na internete, posilniť sa má postavenie Špecializovaného trestného súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry, ktoré riešia najvážnejšie trestné činy. Koalícia tiež plánuje zaviesť elektronickú komunikáciu účastníkov konaní so súdom, navrhnúť previerky sudcov a viac otvorené by mali byť výberové konania na sudcov či prokurátorov. V trestnom konaní chcú presadiť obmedzenie možnosti obžalovaných na obštrukcie. "Myslím, že kľúčové bude otvorenie justície. Dnes funguje ako zatvorený systém - je dôležité, aby sa sudcovská profesia sprístupnila nielen justičným čakateľom, ale aby boli otvorené výberové konania, na ktorých sa môže zúčastniť každý právnik, ktorý spĺňa výberové kritérá," poznamenala Žitňanská.

Slovenské súdy dlhodobo čelia kritike napríklad za prieťahy v konaní, kontroverzné rozhodnutia či disciplinárne konania voči údajne nepohodlným sudcom. Súčasné vládne strany v minulosti kritizovali predovšetkým vtedajšieho ministra spravodlivosti a súčasného šéfa Najvyššieho súdu Štefana Harabina. Niektoré zmeny, ktoré by oslabili Harabinovo postavenie v justícii, si však zrejme vyžiadajú zmenu ústavy, na presadenie ktorej nemá koalícia v parlamente dostatok hlasov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu