Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lekári riešia dehydratácie, kolapsy aj mozgové príhody

ilustračné foto
ilustračné foto

KOŠICE - Niektorým nemocniciam stúpol v týchto dňoch počet pacientov so zdravotnými problémami, ktoré spôsobili horúčavy.

Lekári napríklad riešili kolaps ľudí z tepla, náhle cievne mozgové príhody či dehydratácie, povedali zástupcovia nemocníc. Na Slovensku v uplynulých dňoch teploty počas dňa vystúpili aj na vyše 30 stupňov. Výstrahu pred horúčavou dnes vydali meteorológovia.

"Počet pacientov s kolapsom a inými zdravotnými ťažkosťami z trvajúcich horúčav v týchto dňoch mierne stúpol," uviedla hovorkyňa košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Jaroslava Oravcová. Počet pacientov s ťažkosťami začal stúpať už koncom minulého týždňa, najčastejšie prichádzali ľudia v dôchodkovom veku.

"Je tu badateľný nárast pacientov, pričom evidentne prichádzajú na ošetrenie najmä starší ľudia, ktorým teplo nejako uškodilo," uviedol primár centrálneho príjmu košickej nemocnice Juraj Mózeš. Pacienti podľa Mózeša horúčavy podcenili, v čase najvyšších teplôt sa napríklad pohybovali na priamom slnku alebo nedodržali pitný režim.

Naopak pre vysoké teploty zatiaľ výraznejší nárast nevoľností či kolapsových stavov nezaznamenali záchranári v Bratislave. "Situácia je podobná ako počas bežných dní," povedal námestník riaditeľa zo Záchrannej a dopravnej zdravotníckej služby Bratislava Miroslav Chabroň. Podobne hodnotili situáciu v banskobystrickej fakultnej nemocnici.

Podľa rád lekárov by ľudia v horúčavách mali piť viac nealkoholických tekutín, denne najmenej dva litre. Vhodné je tiež napríklad ochladzovať sa vlažnou vodou na zátylku. Upraviť by sa mal jedálny lístok, ľudia by mali obmedziť ťažké jedlá a jesť najmä veľa zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody ako sú napríklad uhorky, paradajky či melóny alebo broskyne.

Vysoké teploty zasiahli Slovensko a ďalšie regióny Európy pred niekoľkými dňami a horúčavy by v krajine mali potrvať podľa predpovedí meteorológov do konca týždňa. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal do dnešného večera výstrahu najnižšieho, prvého stupňa pred vysokými teplotami vzduchu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu