Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Horúčavy vyradili klimatizáciu vo vlaku, cestujúci kolabovali

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Veľká časť Európy trpí tropickými horúčavami a na mnohých miestach sa teploty šplhajú k 40 stupňom Celzia. V Berlíne v nedeľu meteorológovia namerali 37,5 stupňa, v sobotu v porýnskom Koblenzi 38,8.

Tri nemecké rýchlovlaky ICE museli odstaviť z prevádzky potom, čo im vypadla klimatizácia a cestujúci vo vnútri omdlievali, uviedli tlačové servery.

Vlak ICE z Berlína do Kolína nad Rýnom musel byť odstavený v Bielefelde, keď v ňom pri nefungujúcej klimatizácii začali kolabovať študenti strednej školy, ktorí sa vracali z triedneho výletu do hlavného mesta. Celkom museli v Bielefelde lekári ošetriť 27 mladých ľudí. Polícia vyšetruje, či železnice nejakým spôsobom nepochybili. Šéf železničnej spoločnosti Deutsche Bahn Rüdiger Grube sa študentom a učiteľom telefonicky ospravedlnil a ponúkol im odškodnenie.

„Vo vozni bola hotová sauna, teplomer ukazoval až 50 stupňov Celzia," povedal jeden zo študentov miestnym médiám v Bielefelde. Študneti mali ležať dehydrovaní a skolabovaní v uličkách medzi sedadlami a jedna z cestujúcich sa snažila rozbiť okno, aby sa dovnútra dostal čerstvý vzduch, pretože klimatizované vagóny nemajú otváracie okná.

Hovorca Deutsche Bahn Jürgen Kornmann pripustil výpadok troch rýchlikov, zdôraznil ale, že z celkového počtu 1400 diaľkových spojov za deň je to výnimka. Bežne sa podľa neho výpadok klimatizácie v jednom vagóne rieši premiestnením cestujúcich do ďalších vagónov, extrémne vonkajšie teploty a príliš vysoký počet cestujúcich vraj ale zrejme spôsobili celkový výpadok.

Smolu mali cestujúci, ktorých z rýchliku odstaveného v Bielefelde presunuli do ďalšieho rýchliku ICE, ten však z rovnakých dôvodov museli o niečo neskôr odstaviť v Hannoveri. Tretí odstavený vlak smeroval do Berlína.

Na stredoeurópskych diaľniciach a hlavných cestách pokračoval nával spôsobený súbehom začiatku prázdnin v piatich nemeckých spolkových krajinách, v Holandsku a západnej časti Rakúska. Opäť sa vytvorila dlhá kolóna pred Tauernským tunelom v Rakúsku na diaľnici A10, ktorú mnohí využívajú na cestu do Talianska a na jadranské pobrežie Chorvátska.

V Británii trvajú horúčavy a sucho už niekoľko dní, teploty dosahujú 31 stupňov. Podľa úradov mohli vysoké teploty v minulých dvoch týždňoch spôsobiť nezvyčajný nárast úmrtí. V dôsledku horúčav vraj mohlo zomrieť o niekoľko stoviek ľudí viac než inokedy.

Prvé tri obete horúčav hlási aj Španielsko, kde teploty na juhu krajiny dosahujú 39 stupňov. Od stredy do nedele zomreli v Španielsku na následky horúčav najmenej traja ľudia.

Kto sa chce ochladiť, mal by zájsť na Island, kde panuje 12 stupňov Celzia, teplota podpriemerná aj na tamojšie pomery, a navyše prší. Sklamaný môže byť aj ten, kto išiel za horúčavou do Bulharska alebo do Grécka. V týchto krajinách je momentálne chladnejšie ako v strednej Európe, grécke Egejské ostrovy vrátane Cypru hlási miernych 31 stupňov. V Burgase prívalové dažde zaplavili ulice, podchody a pivnice domov. Riečne nádrže na východe krajiny sú plné, z priehrady na rieke Tiča vyteká 30 kubických metrov vody za sekundu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu