Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Horúčavy pridávajú prácu domovom dôchodcov

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Horúce letné dni pridávajú prácu zamestnancom domovov dôchodcov, ktorí venujú viac pozornosti dodržiavaniu pitného režimu klientov zariadení. Starým ľuďom hrozí totiž v horúcich dňoch dehydratácia a následný kolaps.

Pracovníci sociálnych zariadení tiež dbajú o to, aby dôchodcovia neboli vystavení priamemu slnečnému žiareniu. Vyplýva to z ankety. "Dodržujeme pitný režim, dávame im viac piť a doprajeme im viac oddychu," povedala riaditeľka Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb v Strážskom Mária Dunajová.

Svojim klientom tiež pracovníci obmedzili viaceré činnosti ako napríklad precvičovanie motoriky rúk či rôzne pracovné aktivity. "Radšej je kľud na lôžku alebo v tieni," doplnila. Pracovníci tiež kontrolujú, či seniori vypijú dostatok tekutín. "Starší ľudia nemajú pocit smädu," pripomenula Dunajová. Medzi najohrozenejšiu skupinu patria starí ľudia, ktorí trpia demenciou, depresiami či Alzheimerovou chorobou. "Tých musíme sústavne ponúkať pitím," poznamenala.

Na príjem dostatku tekutín dbajú vraj aj pracovníci Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb v Slovenskej Ľupči. "Majú pitný režim k dispozícii kedykoľvek v neobmedzenom množstve s tým, že neustále ich upozorňuje aj personál," poznamenala riaditeľka zariadenia Denisa Hrašková. Klientov domovy tiež upozorňujú, aby nechodili počas obeda, keď sú najvyššie teploty, von.

"Doporučujeme pokrývky na hlavu, počas obedných teplôt im radíme, aby nechodili mimo zariadenia," dodala. Viac tekutín majú k dispozícii aj klienti prešovského zariadenia pre seniorov Náruč.

"Pripravuje sa viacej čaju, viacej tekutín pri podávaní stravy," uviedol riaditeľ domova Jozef Dobrovič. Odborníci odporúčajú ľuďom chrániť sa pred priamym slnkom, piť dostatok tekutín a konzumovať ľahko stráviteľné jedlá. Dospelí by mali vypiť asi tri litre nápojov denne. Teploty na Slovensku v posledných dňoch presiahli 30 stupňov Celzia, ochladenie prišlo na začiatku víkendu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu