Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zasiahli nás horúčavy, odporúča sa veľa piť

BRATISLAVA - Niektoré slovenské nemocnice zaznamenali v týchto dňoch vyšší počet pacientov s problémami pre horúce počasie. Okrem kolapsov evidujú lekári aj prípady s tráviaci ťažkosťami, pod ktoré sa podpísala konzumácia ťažkých jedál. Odborníci preto odporúčajú ľuďom piť dostatok tekutín, vyhýbať sa pobytu na slnku v čase najväčších horúčav a uprednostniť radšej ľahkú stravu.

Lekárka centrálneho príjmu bratislavskej fakultnej nemocnice na Kramároch Eva Ježová odhadla, že dnes do nemocnice priviezli sedem až deväť ľudí s problémami, ktoré spôsobilo teplé počasie.

Oproti predchádzajúcim dňom je to dvojnásobný počet pacientov; ťažkosti pritom netrápia len starších ľudí, ale aj mladšie ročníky. Medzi najčastejšie problémy patrí dehydratácia či prehriatie organizmu.

V košickej fakultnej nemocnici L. Pasteura evidujú v týchto dňoch jeden až dva kolapsy denne, čo je podľa hovorkyne nemocnice Jaroslavy Oravcovej pomerne nízky počet. "Do ambulancií však prichádza čoraz viac pacientov s tráviacimi ťažkosťami spojenými s vysokými teplotami, ktoré poukazujú na určité dietetické chyby," uviedla.

V Martine ani v Nových Zámkoch výrazný nárast oproti minulosti nezaznamenali. "Nemáme viac ľudí s ťažkosťami ako inokedy," poznamenal primár centrálneho príjmu v novozámockej fakultnej nemocnici Róbert Batha.

Odborníci upozorňujú, aby ľudia nepodceňovali hrozbu kolapsov z tepla. Tie môžu u ľudí trpiacich na ochorenia srdca či vysoký krvný tlak spôsobiť aj smrť. "Lekári v tomto teple odporúčajú nielen chrániť sa priameho slnka v čase najväčších páľav a piť dostatok tekutín, ale tiež konzumovať ľahko stráviteľné jedlá," uviedla Oravcová.

Dospelí by mali vypiť asi tri litre nápojov denne, nevhodné sú však tekutiny s vysokým obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Teploty na Slovensku v posledných dňoch presiahli 30 stupňov Celzia, meteorológovia predpovedajú horúce počasie aj na piatok.

Mierny pokles teplôt je možné očakávať cez víkend, v úvode budúceho týždňa by malo byť podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu opäť okolo 30 stupňov Celzia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu