Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko sa na rok ujíma predsedníctva vo V4

Ministri zahraničných vecí Visegrádskej štvorky
Ministri zahraničných vecí Visegrádskej štvorky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko bude rok šéfovať Visegrádskej štvorke, o ukončení svojho predsedníctva dnes informovalo Ministerstvo zahraničných vecí Maďarskej republiky. Slovenská republika prevezme predsedníctvo V4 od štvrtku 1. júla a skupine bude šéfovať až do 30. júna 2011.

"Počas maďarského predsedníctva štyri stredoeurópske krajiny úzko spolupracovali a úspešne implementovali program predsedníctva na roky 2009 až 2010 v oblasti zahraničnej a európskej politiky, ako aj odvetvových politík," odznelo na adresu maďarského predsedníctva vo vyhlásení ministerstiev zahraničných vecí prostredníctvom hovorcu rezortu slovenskej diplomacie Petra Stana.

"V4 je najúspešnejšia regionálna organizácia v strednej a východnej Európe, svojou činnosťou prispieva k posilňovaniu regionálnej a cezhraničnej spolupráce, ale aj k posilňovaniu vkladu V4 pri presadzovaní cieľov a záujmov EÚ, napríklad na západnom Balkáne alebo v rámci Východného partnerstva," tvrdí Stano. Na budúci rok sa slovenské predsedníctvo Visegrádskej štvorky bude prelínať s predsedníctvom Maďarska v únii, čo chcú krajiny využiť na posilnenie efektívnosti, súdržnosti V4 a posilnenie presadzovania spoločných záujmov krajín V4 v diskusii o kľúčových politikách EÚ.

Slovensko si jednoročné rotujúce predsedníctvo Visegrádskej štvorky prevezme od Maďarska na plánovanom summite zrejme v druhej polovici mesiaca. Slovensko chce využiť nadchádzajúce predsedníctvo V4 na "úspešné splnenie úlohy zodpovedného a konštruktívneho partnera v regionálnom kontexte a vo vzťahu k strategickým partnerom v EÚ a NATO. Zároveň vyvinieme maximálne úsilie na presadzovanie sektorových, hospodárskych a regionálnych záujmov SR," píše sa v materiáli, ktorý prijala vláda. "Sústrediť sa budeme na projekty a aktivity, ktoré prinášajú výhody obyvateľom našich krajín, vrátane zmierňovania dopadov globálnej ekonomickej krízy či už v energetike, infraštruktúre, životnom prostredí, regionálnom rozvoji, využívaní eurofondov," dodal Stano.

Mottom programu je Efektívny Visegrád - kontinuita, súdržnosť, solidarita a informovanosť, takisto ho schvália premiéri na summite. Pri vypracovaní návrhu predsedníctva vychádzali rezorty zo skúseností pôsobenia V4 tak, aby nadviazali na pozitívne výsledky predchádzajúcich predsedníctiev. "Je záujem pokračovať v činnosti pracovných skupín vysokých predstaviteľov vlád V4 pre energetickú bezpečnosť v zmysle záverov energetického summitu predsedov vlád V4 24. februára 2010 v Budapešti a pre sociálnu inklúziu Rómov. Po línii MZV V4 zintenzívnime konzultácie a koordináciu pri účinnejšom presadzovaní záujmov našich krajín v rámci európskej a regionálnej politiky," píše sa vo vládnom materiáli.

Slovensko bude Visegrádskej štvorke šéfovať aj v čase, keď bude skupina oslavovať svoje dvadsiate výročie. "Plánujeme využiť okrúhle 20. výročie vzniku Visegrádskej skupiny 15. februára 2011 na širšiu informovanosť verejnosti a prehlbovanie visegrádskej identity najmä prostredníctvom publicity verejnoprávnych médií," rozhodla sa vláda. Pri tejto príležitosti vydajú pamätnú dvojeurovku aj pamätnú spoločnú visegrádsku poštovú známku. Počas slovenského predsedníctva sa uskutočnia plánované summity na úrovni prezidentov krajín V4 v novembri v českých Karlových Varoch a na budúci rok v Maďarsku. Na úrovni predsedov vlád V4 sa uskutočnia dva summity na Slovensku - jeden v novembri alebo decembri a druhý v júni 2011. Na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutočnia dve stretnutia v októbri k západnému Balkánu a na jar k Východnému partnerstvu. Všetky aktivity pokryjú zo svojich rozpočtov jednotlivé rezorty.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu