Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V4 sa zmieta v politických škandáloch s výnimkou Slovenska

Premiéri V4
Premiéri V4

BRATISLAVA - Všetci si ešte pamätáme na vyhlásenia Roberta Fica o špine v politike, o podplácaní poslancov a rozkrádaní štátneho majetku. Po voľbách a jeho nástupe k moci sa zrazu všetko ako mávnutím čarovného prútika zmenilo. Že by sa všetka korupcia zo slovenskej politiky vytratila?

Príklady okolitých krajín hovoria o niečom úplne inom. Alebo si premiér korupciu iba prestal všímať? Možno je to tá jediná črta, ktorú má súčasný premiér spoločnú so svojím predchodcom Mikulášom Dzurindom. Ten sa pri jednoznačných indíciách, že v parlamente sa kupčí s hlasmi poslancov, tváril, že sa nič nedeje. A podobne reaguje Fico na kritiku Západu proti tomu, že zobral do vlády Slotových národniarov. Akoby sa nič nedialo. Alebo iba čakáme na slovenského Gyurcsánya, ktorý sa preriekne ako prvý?

Maďarskí klamári

Jednoznačným hitom nepokojnej politickej sezóny vo V4 sú výroky maďarského premiéra Ferenca Gyurcsánya. Hlášky tipu: „Vláda nemá veľmi na výber. Nemá, pretože sme to poj...li. A nie málo, dosť,“ alebo „klamali sme ráno, klamali sme večer“, sú naozaj neopakovateľné. Gyurcsány sa ku klamstvu priznal v prejave k svojim politickým spolupútnikom. Tajná nahrávka z tohto stretnutia sa však dostala na verejnosť a v Maďarsku takmer vypukla revolúcia. Tisícky demonštrantov noc čo noc rozbíjali ulice v Budapešti a pozícia vlády je stále krehká.

Českí zúfalci

Politická situácia v Českej republike pripomína frašku. Dlhé mesiace po voľbách občania tejto krajiny nevedia, kto im bude vládnuť. Pripravovaná vláda ODS s predsedom Mirkom Topolánkom sa po trápnych rokovaniach s politickými partnermi rozpadla ako pokazená detská skladačka.

Navyše už pár dní po voľbách sa objavilo podozrenie z podplácania poslanca ČSSD Ploca a najnovšie víri českú politickú hladinu škandál okolo policajného šéfa Kubiceho. Ten ešte pred voľbami obvinil politikov, že sú napojení na mafiu. Teraz sa ukázalo, že niekto plánoval jeho vraždu.

Poľskí podplácači

V Poľsku ešte stále doznieva politický škandál s podplácaním. Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PaS) čelí obvineniu, že si kupuje poslancov. Poľská televízia TVN odvysielala zábery, na ktorých sa podpredseda PaS Adam Lipinski pokúsil podplatiť poslankyňu strany Sebaobrana Renatu Bergerovú. Lipinski svojej politickej oponentke za podporu vládnej strany sľuboval peniaze aj politickú funkciu. Podľa Lipinského nebolo nič problémom a „stačí sa dohodnúť s predsedom“. Odhalenie celej aféry skomplikovalo vytvorenie parlamentnej väčšiny pre vládu a vyvolalo demonštrácie v poľských uliciach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu