Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko je v ratingoch lídrom Visegrádskej štvorky

Laszlo Solyom, Ivan Gasparovic, Vaclav Klaus, Lech Kaczynski
Laszlo Solyom, Ivan Gasparovic, Vaclav Klaus, Lech Kaczynski

BRATISLAVA - Slovensko je po piatku, kedy mu Moody's zlepšil ratingový výhľad zo stabilného na pozitívny, krajinou s najlepšími ratingmi od renomovanej trojice ratingových agentúr Moody's, Standard & Poor's a Fitch spomedzi krajín Visegrádskej štvorky.

Podobné hodnotenie má len Česká republika, s ktorou má Slovensko rovnaké ratingové investičné stupne dlhodobých záväzkov v cudzej mene od všetkých troch agentúr, avšak má lepší ratingový výhľad od Standard & Poor's. Podľa analytikov je piatkové rozhodnutie Moody's, po predchádzajúcom zvýšení ratingu od agentúry Fitch, pre Slovensko jednoznačne pozitívnou správou. Zhodujú sa v tom, že za týmito rozhodnutiami jednoznačne stojí rozhodnutie Bruselu prijať Slovensko do eurozóny, ale aj rýchly rozvoj hospodárstva. Dodávajú však, že ratingové agentúry upozorňujú aj na riziká.

Jednoznačne ich pomenovala predovšetkým agentúra Standard & Poor's, ktorá zatiaľ ani zmenou ratingu čí výhľadu na pozvánku Slovenska do eurozóny nereagovala. "Mierne iný postoj zatiaľ zaujala ratingová agentúra Standard & Poor's, ktorá sa neponáhľala s prehodnotením ratingu SR a pravdepodobne bude naďalej sledovať smerovanie fiškálnej politiky Slovenska a to aj po vstupe krajiny do eurozóny," hovorí analytička Poštovej banky Zuzana Holeščáková.

Agentúra totiž po oficiálnom schválení Slovenska ako 16-teho člena eurozóny celkom jasne deklarovala, že len kvôli prijatiu eura v SR rating krajine zvyšovať neplánuje. "Dôvodom tohto rozhodnutia bola podľa vyhlásenia Standard & Poor's nedostatočne transparentná politika súčasnej vlády najmä v oblasti verejných financií," uviedol pre agentúru SITA analytik VÚB banky Martin Lenko.

Z tohto pohľadu podľa Vladimíra Vaňa z Volksbank Slovensko stoja za povšimnutie aj záverečné pasáže piatkového hodnotenia agentúry Moody's, ktorá sa podľa neho takmer presne zhoduje s agentúrou Standard & Poor's, pokiaľ ide o najvážnejšie riziká pre výhľad slovenského ratingu. Agentúra Moody's podľa Vaňa doslova varuje, že bude podrobne sledovať to, v akom rozsahu budú záväzky vyplývajúce z členstva v Európskej únii a Európskej menovej únii efektívnym nástrojom, ktorý má zabrániť uvoľneniu rozpočtovej politiky, alebo predísť výraznému zvráteniu dosiahnutého pokroku v štrukturálnych reformách. "Inými slovami, agentúra Moody's sa pridáva k upozorneniu Standard & Poor's, že vstup do eurozóny nie je skončením, ale pokračovaním v doterajšom plnení kritérií zodpovednej hospodárskej politiky, najmä pokiaľ ide o bilanciu štátneho rozpočtu," uviedol pre SITA Vaňo.

Moody's pritom tiež pripomína, že Slovensko nesmie zmariť dosiahnutý pokrok v štrukturálnych reformách, vďaka ktorému dosiahlo prijatie eura a vďaka ktorému bolo opäť zlepšené hodnotenie kredibility záväzkov jeho vlády. "Koniec koncov, zlepšenie výhľadu hodnotenia slovenskej vlády Moody's spája so "štrukturálnymi zlepšeniami v hospodárskom vývoji, ktoré priniesli protrhové reformy a zodpovedná makroekonomická politika v prostredí rekordného rastu," dodáva analytik Volksbank Slovensko.

Ratingové hodnotenie pritom nie je tak abstraktným ukazovateľom, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Lepšie ratingové hodnotenie pomáha znížiť cenu za refinancovanie verejného dlhu Slovenska, teda čím lepšie ratingové hodnotenie, tým menej musí vláda zo štátneho rozpočtu zaplatiť na úrokoch za svoje pôžičky. "Rozhodne preto má zmysel usilovať sa o to, aby sa nesplnili oboma agentúrami prezentované riziká a aby vstup do eurozóny sprevádzalo naozaj aj zvýšenie ratingovej známky," konštatoval Vaňo.

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service v piatok zlepšila výhľad ratingov Slovenskej republiky zo stabilného na pozitívny. Lepší ratingový výhľad sa týka ratingu záväzkov Slovenskej republiky v domácej aj zahraničnej mene, ktorý sa nachádza na úrovni A1. Agentúra Moody's súčasne zvýšila stropný rating záväzkov Slovenska v zahraničnej mene a stropný depozitný rating na úroveň Aaa. Tento sa tak dostal na úroveň ostatných členov eurozóny, do ktorej Slovensko vstúpi od 1. januára budúceho roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu