Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Povodne ustupujú, na východe však opäť prší

Zaplavená ulica SNP v Trebišove Zobraziť galériu (8)
Zaplavená ulica SNP v Trebišove

KOŠICE - Povodne na Slovensku ustupujú, klesá aj počet riek s vyhláseným tretím, najvyšším stupňom povodňovej aktivity. Výrazne sa zlepšila situácia pri Trebišove, kde Ondava v utorok pretrhla hrádzu a voda ohrozovala mesto. Hladina rieky už klesla o niekoľko metrov.

Na východnom Slovensku v súčasnosti prší, zrážky by však podľa meteorológov v najbližších dňoch mali ustúpiť.

"V noci pršalo, ale voda z Ondavy sa k Trebišovu nedostala. Čerpáme vodu z obcí Vojčice, Milhostov a Borša," uviedol prednosta obvodného úradu v Trebišove Róbert Puci. Záchranné tímy v regióne ostávajú naďalej v pohotovosti. Na Ondave platí v súčasnosti už len prvý stupeň povodňovej aktivity, jej hladina však v utorok dosiahla rekord 686 centimetrov. To je podľa vodohospodárov najviac za obdobie jej pravidelného sledovania.

"Hrádza na rieke je už zničená na niekoľkých desiatkach metrov, hrádzu navyše vymylo na úroveň koryta, voda preto stále vyteká do okolia," povedal Roman Ivančo z dispečingu Slovenského vodohospodárskeho podniku v Košiciach. Oprava hrádze v najbližších dňoch nie je možná, keďže ťažká technika sa na miesto nemôže dostať.

Podľa vodohospodárov väčšina tokov na východnom Slovensku klesá alebo má ustálený prietok. Vzostup sa však očakáva na Latorici a Bodrogu, kam priteká voda z Ukrajiny. Obe rieky by mali dosiahnuť najvyšší stupeň povodňovej aktivity.

Situácia sa ešte v utorok zmiernila na severe východného Slovenska, viacero obcí postupne odvolávalo tretí stupeň povodňovej aktivity. V kraji pokračovali práce na odstraňovaní následkov záplav. "V utorok šli toky dole, avšak celú noc a aj dnes prší a terén je presýtený, môže sa to rýchlo prejaviť na opätovnom vzostupe," uviedla Božena Jacko-Lysáková z krajskej povodňovej komisie v Prešove.

Na Slovensku bol v utorok tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásený na 12 riekach, dnes ich počet klesol na šesť. Najvyšší stupeň je naďalej na časti tokov Moravy, Ipľa, Hornádu, Olšavy, Bodve a Roňave.

Záplavy na Slovensku, ale aj v ďalších európskych krajinách spôsobili viacdenné výdatné dažde. Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu dažde ešte hrozia najmä na východe krajiny. Počasie by sa v ďalších dňoch malo postupne zlepšovať a množstvo zrážok bude klesať.

Povodne ustupujú, na východe
Zobraziť galériu (8)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu