Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Uhu náhla povodňová vlna nehrozí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Po nočnom daždi zaznamenávajú vodohospodári mierny vzostup hladín na horných tokoch riek východného Slovenska, ktorý by však nemal negatívne ovplyvniť a zhoršiť súčasnú povodňovú situáciu. Vodohospodári nepredpokladajú ďalší radikálny vzostup hladín.

Popoludní o tom informoval Dušan Mydla z košického odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku. „Informácia o blížiacej sa povodňovej vlne na Uhu nebola z ukrajinskej strany doteraz potvrdená. Naopak, hladina rieky Uh aj na našom území vykazuje mierny pokles v celej dĺžke toku,“ povedal Mydla. Doložil, že košický závod SVP úzko spolupracuje s ukrajinskou stranou a vzájomne si vymieňajú informácie. „Pri náhlom vzostupe hladiny Uhu by sme dostali mimoriadnu správu, v súčasnosti takúto správu nemáme,“ povedal Mydla.

Hladina Latorice a Tisy stúpa a stúpať bude aj hladina Bodrogu pri Strede nad Bodrogom. „Na základe predpovedí a prognóz SHMÚ očakávame, že hladiny Latorice, Tisy a Bodrogu budú kulminovať vo štvrtok a piatok a dosiahnu tretí stupeň povodňovej aktivity. V súčasnosti hladina Latorice kulminuje na ukrajinskej strane v Čope a vo štvrtok popoludní by mala podľa hydrometeorológov kulminovať u nás v profile Veľké Kapušany na úrovni 750 cm. V súčasnosti tu je druhý stupeň a hladina dosahuje 729 cm. Následne na to očakávame kulmináciu hladiny rieky Bodrog v Strede nad Bodrogom. Rieka Bodrog je špecifická a ťažko sa prognózuje kulminácia jej prietokov, no je predpoklad, že hladina dosiahne 850 až 950 centimetrov. Rieka Tisa, ktorá preteká cez malé územie Slovenska, by mala kulminovať na maďarskej strane,“ povedal Mydla.

Podľa neho by vzostup hladín na túto úroveň na našom území nemal ohroziť obydlia, majetok a životy osôb, ak sa nevyskytnú mimoriadne udalosti ako priesaky či deštrukcia hrádzí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu