Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Morava na dolnom toku stúpa, obec chce odstrel hrádze

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRNO - Rieka Morava bude svojom dolnom toku kulminovať vo štvrtok. Vysoké prietoky zodpovedajúce tretiemu a teda najvyššiemu povodňovému stupňu, znamenajúcemu ohrozenie, potrvajú niekoľko dní. Plošne neohrozí obce a mestá juhu Moravy.

Zo súčasných podkladov vyplýva, že evakuácia nebude potrebná, povedal juhomoravský hajtman Michal Hašek (ČSSD). Hladina Moravy stúpa veľmi pozvoľna. Prietoky budú zodpovedať päťdesiatročnej až storočnej vode.

Voda by však nemala vtrhnúť do ohrozených obcí. Maximálne by podľa hajtmana mohli byť zaplavené pivnice v domoch na okrajoch obcí. Podľa vodohospodárov prietoky na juhu Moravy vzrastú tým, že začína odtekať voda zo zaplavených oblastí na strednej Morave. "Urobili sme všetky bezpečnostné opatrenia, ktoré bolo nutné prijať. Kontrolujeme, ako sú účinné," uviedol Hašek.

K najnáročnejším prácam patrilo zabezpečenie hrádze v Hodoníne. Hasiči tam za pomoci geotextílií a 2500 vriec s pieskom spevnili nábrežnú hrádzu rieky. Keby sa hrádza pretrhla, mohlo by to zaplaviť neďaleký areál s veľkomoravskými archeologickými vykopávkami v Mikulčiciach.

Už v utorok postavili povodňovú mobilnú hrádzu v Lanžhotě. "Bola postavená za dve hodiny. Je oveľa efektívnejšia ako vrecia s pieskom. V budúcnosti chceme pre niektoré mestá v kraji zakúpiť tieto hrádze," uviedol Hašek. Mobilné hrádze by si potom požičiavali radnice medzi sebou podľa aktuálnej situácie.

Riaditeľ povodia Moravy Libor Dostál uviedol, že rieka Morava sa už rozlieva v regióne do krajiny. Väčšie škody zatiaľ ale nespôsobila. Kedy by mohli byť zrušené tretie stupne, ktoré teraz platia v Strážnici a v Lanžhotě, si zatiaľ netrúfol odhadnúť. Asi najviac sa voda vyliala v lesoch pri Strážnici. Predpokladá sa, že veľká lagúna vznikne v lužnej krajine pod Lanžhotom. Pri súčasnej povodni budú pravdepodobne dosiahnuté hodnoty z roku 1997.

Starosta obce Kvasice v okrese Kroměříž požiadal o odstrel hrádze potoka, ktorý by mal uvoľniť masy vôd do priľahlých lužných lesov. Dôvodom je hroziaca záplava časti dvojtisícovej obce a ďalších obcí v okolí. Na miesto už mal priletieť vrtuľníkom strelmajster z Brna. "Prítok do potoka je tak enormný, že retenčné nádrže, ktoré sme vybudovali práve kvôli veľkej vode, sú zaplavené po povrch. Situácia sa ale upokojuje. Takže o odstrel som požiadal, či však k nemu dôjde, nechám na rozhodnutie expertov," povedal starosta obce Lubomír Musil.

Zároveň upozornil, že voda sa bude vypúšťať do lužných lesov, ktoré sú nad obcou vysádzané práve kvôli zadržiavaniu veľkého množstva vody. "Upozorňujem na to preto, že už mi volali z Uherského Hradiště a ďalších miest na rieke Morave, či som normálny. Voda vôbec nepôjde nadol. To musím zdôrazniť, nech zbytočne nevyvolávame paniku," doplnil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu