Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Moldavčania nedostali výplaty, budú dnes protestovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

KOŠICE – Zamestnanci štátneho Moldavského recyklačného podniku opäť nedostali výplaty a chcú dnes protestovať pred ministerstvom životného prostredia. Došla im trpezlivosť, lebo to nie je prvý raz.

Ako v telefonickom rozhovore uviedla predsedníčka tamojších odborov Mária Kőrősiová, finančnú injekciu nedostali, napriek prísľubom ministra Jozefa Medveďa, ktorý podnik navštívil začiatkom mája. Na cestu sa ich vydal plný autobus. Pred ministerstvom by mali byť o pol desiatej a podporiť ich príde aj predseda odborového zväzu pracovníkov obrany Marián Lacko.

Protestovať chceli už apríli, no minister ich upokojil sľubmi. Moldavský recyklačný podnik vďaka jeho intervencii získal zákazky od štátnych podnikov spadajúcich pod rezort životného prostredia. Tie mu poskytli na zákazky zálohové platby, z ktorých podnik uhradil časť dlhov a od novembra meškajúce výplaty zamestnancom. Podľa Kőrősiovej podnik teraz zase nemá na výplaty, ani na odstupné pre ľudí odchádzajúcich z firmy. Povedala, že v Bratislave na ministerstve je aj nový riaditeľ Alexander Gurský, ktorý chce navrhnúť ministrovi, aby podniku buď zvýšili základné imanie, alebo navrhne zrušenie podniku. Dosiaľ prijaté opatrenia neboli totiž systémovým komplexným riešením jeho ekonomických problémov i zákazkovej náplne a bez toho firma nemôže existovať.

Moldavský recyklačný podnik bol voľakedy vojenským opravárenským závodom a spadal pod ministerstvo obrany. Vo februári minulého roku vláda rozhodla, že prejde pod ministerstvo životného prostredia ako recyklačný podnik bude likvidovať nebezpečný odpad, vrátane vyradených zbraňových systémov. Od ministerstva obrany zákazky nedostal a ocitol sa na pokraji krachu. Pritom zmena zriaďovateľa mala udržať zamestnanosť v tomto regióne. V podniku voľakedy robilo okolo 130 ľudí, dnes ich je už len 88. Niektorí odišli dobrovoľne, iní dostali výpovede.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu