Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Petíciu proti megakasínu podpísalo 112 tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Petíciu proti výstavbe megakasína v polyfunkčnom komplexe Metropolis za 1,5 mld. eur v Bratislave podpísalo doteraz okolo 112-tisíc obyvateľov z celého Slovenska. Na dnešnej tlačovej besede to uviedla členka petičného výboru Terézia Lenczová.

Navrhovaný komplex by mal vyrásť na 30-hektárovom pozemku medzi mestskými časťami Petržalka a Jarovce, na križovatke diaľnic D2 z Maďarska do Čiech a D4 z Rakúska. Petičný výbor by mal podľa Lenczovej pokračovať v zbieraní podpisov minimálne do konca mája. Petíciu by chcel totiž predložiť novému parlamentu, ktorý vzíde z júnových volieb. Výbor chce v prvom rade novelizovať zákon o hazardných hrách z roku 2009.

"Nechceme však zrušiť hazard," povedala Lenczová. Ide skôr podľa nej o úpravu legislatívnych podmienok hazardu, aby nebolo ohrozené verejné zdravie a rodiny.

Zároveň chce petičný výbor revíziu zákona o hazardných hrách z roku 2005. Upozorňuje tiež na vysoký nárast počtu hracích automatov v poslednom období. Počet gamblerov na Slovensku je podľa oficiálnych štatistík okolo 50-tisíc, podľa neoficiálnych štatistík ich môže byť trojnásobne viac. Výdavky na liečbu jedného gamblera sa pohybujú okolo 1 035 eur. Štyridsiatim percentám sa údajne podarí vyliečiť, tretina však podľa štatistík pácha trestné činy.

Projekt polyfunkčného komplexu má naplánovaných niekoľko fáz. Navrhuje sa nákupné centrum, akvapark, rekreačné centrum so zábavným parkom, tri hotely, kasíno na americký spôsob, konferenčné zariadenia, galérie, multifunkčná hala či golfové ihriská. Počíta sa aj s výstavbou bývania a podzemnými garážami. Ľavú a pravú stranu areálu by mal spájať polyfunkčný most s reštauráciami či kaviarňami ponad diaľnicu.

Proti výstavbe megakasína sa ešte koncom minulého roka vyjadrilo mestské zastupiteľstvo, oficiálne ho odmietla aj mestská časť Jarovce aj Petržalka. K projektu a k zmene územného plánu mesta sa nesúhlasne vyjadril aj bratislavský magistrát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu