Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Protestujúci proti zonácii Tatier stanujú v centre Bratislavy

Protest proti zonácii Tatier Zobraziť galériu (8)
Protest proti zonácii Tatier

BRATISLAVA - Jedno z centrálnych bratislavských námestí sa z piatka na dnes zmenilo na stanové mestečko s niekoľkými stovkami obyvateľov. Ľudia z celého Slovenska už druhý deň protestujú proti navrhovanej zonácii Tatranského národného parku (TANAP), ktorá v prípade schválenia údajne umožní výstavbu hotelov či zjazdoviek v zatiaľ chránených lokalitách.

Hoci stanovanie v meste vraj malo svojské čaro, protestujúci by betónovú dlažbu či hrkot električiek za prírodu nemenili.

Návrh zonácie Tatier, ktorý pred časom predstavilo ministerstvo životného prostredia, čaká na schválenie vládou. Nový územný plán TANAP-u kritizovali ochranári, odborníci z oblasti lesníctva či Slovenská akadémia vied. Materiál podľa nich nerešpektuje hodnotu tatranskej prírody a zmenšuje rozlohu územia v najprísnejšom režime ochrany. Prípadné uvoľnenie pravidiel by údajne otvorilo cestu developerom k budovaniu nových rekreačných zariadení.

Do protestného tábora na námestí SNP od piatka postupne prichádzali desiatky ľudí, stany vyrástli pod súsoším partizánov aj na priľahlých chodníkoch. Väčšina z protestujúcich "bivakovala" v centre mesta po prvý raz, najviac ich rušili prechádzajúce autá, električky či ranné upratovacie čaty s rachotiacimi vysávačmi. "Dlho do noci tu fujazdili električky, rozoberali sa rôzne témy. Malo to svoje čaro," priblížila atmosféru Zuzka zo Zvolena.

V noci na dnes vraj nechýbali ani podgurážené skupinky, ktoré sa vracali domov z okolitých podnikov. Organizátori vraj museli k vstupu do tábora postaviť strážnu hliadku. "Rôzne skupiny rôznych fanúšikov nás častokrát túžili oblažiť svojou prítomnosťou, ale boli sme na to pripravení," povedal spoluorganizátor protestného tábora Juraj Smatana zo siete environmentálnych mimovládnych organizácií Ekofórum. Obyvateľka stanového mestečka Majka dokonca čakala, že noc bude divokejšia a nevyžiadané návštevy častejšie. "Ráno, keď som sa zobudila, nevedela som, že som v meste - až na tie električky a autá," dodala dievčina (22).

Prvý deň protestu patril premietaniu filmu Znovuzrodenie lesa, ale aj dlhým diskusiám. Obyvatelia tábora chodili na toaletu do neďalekého podniku, kde si aj umyli zuby. V piatok sa museli stravovať z vlastných zásob, k dispozícii bol však teplý čaj; dnes sa má podávať guláš a vegetariánska kapustnica. "Ľudia, ktorí prišli, sú veľmi samostatní a doniesli si všetko, čo na svoje prežitie potrebujú, tak ako sú turisti zvyknutí," poznamenal Smatana.

Aj keď stanovanie v bratislavskom centre bolo pre väčšinu účastníkov protestu osobitým zážitkom, betónové dlažby s mestskou zástavbou by za prírodu nevymenili. "Zatiaľ čo v prírode sa oboznámime s krásnymi zvukmi ticha, spevom vtákov, tak tu v centre Bratislavy sme sa oboznámili s rôznymi štádiami veselosti," poznamenal Smatana. Prírode zostal verný aj Richard z Košíc. "Toto stanovanie v meste bolo účelové - niečo podporiť. Stanovanie v lese je však o tom, aby príroda podporila mňa," dôvodil.

Protestujúci ochranári a milovníci prírody si budú dnešok krátiť maľovaním na kartóny, chýbať nebude koncert. Popoludní by mali na pódiu vystúpiť viacerí zástupcovia spoločenského života, ktorí sa do pomyselného zoznamu hostí vraj hlásia už od piatka. Naplánované je aj premietanie filmu Znovuzrodenie lesa, časť ľudí sa chystá na festival Hory a mesto, kde je vyčlenený jeden blok pre Tatry. Protest by sa mal skončiť okolo 21:00.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu