Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Lavínu pravdepodobne strhli sami skialpinisti

ilustračné foto
ilustračné foto

POPRAD – Pre oblasť Veľkej Fatry bol pre dnešný deň vyhlásený druhý stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice, čo je mierne lavínové nebezpečenstvo.

Snehová pokrývka vplyvom oteplenia síce čiastočne sadla, ale na extrémnych strmých svahoch bola len mierne spevnená. Uvoľnenie lavíny bolo možné už pri malom mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 35°. Pri oteplení v priebehu dňa bol možný samovoľný vznik lavín. Skialpinisti pravdepodobne podcenili túto situáciu a uvoľnili lavínu, ktorá sa im stala osudnou.

V lavíne v oblasti Borišova vo Veľkej Fatre dnes zahynuli dvaja českí skialpinisti. Lavínu pravdepodobne uvoľnila šestica českých skialpinistov, ktorí sa rozhodli zlyžovať severným žľabom z Borišova. Lavína z ťažkého snehu zasiahla troch z nich. Dvoch masa snehu strhla do doliny a zostali zasypaní pod nánosom. Tretiu skialpinistku lavína zasiahla len okrajovo a podarilo sa jej zachytiť o stromy. Keďže všetci mali lavínové hľadacie prístroje, začala skialpinistka okamžite s prehľadávaním lavínišťa. Po krátkom čase sa jej podarilo jedného z dvojice zasypaných nájsť pod 1,5 metrovou vrstvou snehu. Žiaľ, už nejavil známky života. Medzitým zvyšní traja skialpinisti požiadali prostredníctvom tiesňovej linky 112 o pomoc Horskú záchrannú službu. Pre hroziace nebezpečenstvo pádu ďalšej lavíny sa táto trojica rozhodla nezostúpiť k postihnutým žľabom, ale obísť ho a dostať sa k zasypaným zdola, cez les.

Horskí záchranári hneď po nahlásení udalosti požiadali o súčinnosť Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu. Dva vrtuľníky v krátkom čase na miesto nehody vyviezli deväť horských záchranárov a psovodov so služobnými psami z Veľké Fatry a Nízkych Tatier. Príslušníci horskej služby pátrali po druhom zasypanom skialpinistovi, no z doposiaľ nezistených príčin nebolo možné zachytiť signál z jeho lavínového prístroja, čo sťažovalo pátranie. Krátko po 16:00 pes označil miesto, kde bol postihnutý. Bol uväznený pod viac ako trojmetrovým nánosom snehu a nemal šancu na prežitie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu