Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Napadol nový sneh, v Západných Tatrách hrozia lavíny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách zamračené, so snežením a hmlou. Ochladilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od -18°C do -5°C. Fúkal čerstvý až silný severozápadný vietor s rýchlosťou do 50 km/h, na hrebeni Nízkych Tatier v nárazoch až do 90 km/h.

Za posledných 24 hodín pripadlo od 5 do 22 cm nového snehu. Spolu za poslednú periódu sneženia (3 dni) pripadlo miestami až do 50 cm nového snehu, ktorý je nerovnomerne rozložený. Vplyvom silného, prevažne severozápadného vetra je naďalej previevaný do záveterných žľabov a svahov, kde sú vytvorené nebezpečné a nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje.

Vo vysokohorskom teréne Západných Tatier sa vytvorilo veľké lavínové nebezpečenstvo, t. j. štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v ostatných pohoriach trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo - tretí stupeň.

Snehová pokrývka je na mnohých extrémnych strmých svahoch len mierne až slabo spevnená. Lavíny sa môžu vyskytnúť už pri malom mechanickom zaťažení na extrémnych strmých svahoch so sklonom nad 30°. Samovoľné stredne veľké až veľké lavíny môžu zasiahnuť údolné trasy. Túry vo vysokohorskom prostredí sú silne obmedzené.

Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej lavínové nebezpečenstvo pre trvalé sneženie a silný vietor má stúpajúcu tendenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu