Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V lavíne vo Veľkej Fatre zomreli dvaja českí turisti

ilustračné foto
ilustračné foto

Aktualizované

BRATISLAVA - Pod lavínou vo Veľkej Fatre v oblasti Borišova dnes zomreli dvaja českí turisti. Informovali o tom horskí a leteckí záchranári.

Lavína strhla ešte jednu českú turistku, ktorá však vyviazla bez zranení. Ďalších troch Čechov, ktorí boli tiež v skupine skiaplinistov, masa snehu nezasiahla.

"Pri lyžovaní na severnej strane Borišova došlo k uvoľneniu lavíny, pod ktorou zostali traja Česi," uviedla hovorkyňa leteckej záchrannej služby Sylvia Galajda. Zatiaľ čo žena sa podľa dostupných informácií udržala na povrchu lavíny a pád prežila bez zranení, dvojicu Čechov zavalil sneh.

"Jedného z nich sa podarilo nájsť pod 1,5-metrovým nánosom snehu bez známok života," poznamenala Galajda. Telo druhého muža podľa nej našli záchranári asi pod trojmetrovou vrstvou snehu, pomôcť mu však nedokázali. Skiaplinisti mali pri sebe lavínové hľadacie prístroje.

Do akcie na záchranu turistov boli nasadené dva vrtuľníky, pomáhali aj záchranári s lavínovými psami. V oblasti dnes platil druhý stupeň, teda mierne lavínové nebezpečenstvo, z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka vplyvom oteplenia podľa horskej služby síce čiastočne sadla, ale na ojedinelých extrémnych svahoch bola len mierne spevnená. Uvoľnenie lavíny teda bolo možné už pri malom mechanickom zaťažení.

"Skialpinisti pravdepodobne podcenili túto situácia a vplyvom veľkého mechanického zaťaženia uvoľnili lavínu, ktorá sa im stala osudnou," uviedli na svojej internetovej stránke horskí záchranári.

Veľká Fatra je známa značným množstvom lavínových svahov. Najväčšia lavínová tragédia sa stala v roku 1924, keď masa snehu spadla zo svahov Krížnej na osadu Rybô a o život prišlo osemnásť ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu