Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vláda chce na FNM ušetriť 1,6 milióna

Ján Počiatek, Robert Fico
Ján Počiatek, Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) súhlasila so zoštíhlením Fondu národného majetku (FNM), ktorý okrem iného kontroluje podiely štátu vo viacerých podnikoch. Počet jeho zamestnancov by mal klesnúť takmer o polovicu, zmeniť sa má aj organizačná štruktúra fondu.

Ministerstvo hospodárstva návrh zdôvodnilo tým, že v súčasnosti má úrad menej povinností než v minulosti, keď štát predával svoj majetok. Opozícia už dlhšie vyzýva vládu na zrušenie FNM. Zo súčasných 90 zamestnancov fondu by o prácu mohlo prísť 40 ľudí. Ministerstvo predpokladá, že prepustením časti pracovníkom môže FNM v budúcnosti ušetriť 1,6 milióna eur.

V tomto roku by mali prevádzkové náklady fondu dosiahnuť 5,1 milióna eur. Najvyšším orgánom FNM je v súčasnosti deväťčlenné prezídium, činnosť fondu zabezpečuje 11-členný výkonný výbor a na jeho prácu dohliada sedemčlenná dozorná rada. V budúcnosti by mal úrad riadiť výkonný výbor a na prácu FNM dohliadať dozorná rada. Počet ich členov však klesne.

Fondu podľa ministerstva hospodárstva zostáva ešte dokončiť jeden predaj, okrem toho vraj pri zhruba 250 privatizačných zmluvách kupujúci ešte nesplnili svoje záväzky. FNM je tiež akcionárom vo viacerých spoločnostiach, nominálna hodnota akcií v rukách fondu je 2,35 miliardy eur.

Vláda súhlasila aj s návrhom ministerstva hospodárstva, aby parlament novelu zákona prerokoval v skrátenom konaní. Zmeny by mali byť účinné od júla. Postupný útlm činnosti fondu plánovala ešte bývalá vláda Mikuláša Dzurindu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu