Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zatiaľ nie je isté či zaniknú dve alebo tri ministerstvá

Ministerstvo Životného Prostredia
Ministerstvo Životného Prostredia

BRATISLAVA - Od budúceho volebného obdobia by sme mali mať na Slovensku o dve alebo o tri ministerstvá menej. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácií ústrednej štátnej správy.

Kabinet Roberta Fica navrhuje dve alternatívy. Podľa prvej zaniknú dva rezorty - ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja a ministerstvo životného prostredia. Väčšina pôsobnosti rezortu výstavby by mala prejsť pod súčasné ministerstvo hospodárstva, ktoré by po novom nieslo názov Ministerstvo hospodárstva a energetiky. Terajšie kompetencie rezortu výstavby na úseku verejných prác by prešli pod ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a koordináciu využívania peňazí z fondov Európskej únie by mal na starosti Úrad vlády SR.

Zrušením ministerstva životného prostredia by jeho kompetencie prešli na ministerstvo pôdohospodárstva, ktorého názov navrhuje vláda na Ministerstvo pôdohospodárstva a životného prostredia SR. V druhej alternatíve Ficov kabinet navrhuje spolu so zrušením rezortov výstavby a životného prostredia aj zánik ministerstva zdravotníctva, ktorého pôsobnosť by prešla pod súčasné ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Od 1. júla, kedy by mala novela nadobudnúť účinnosť, by sa tak malo premenovať na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a zdravotníctva.

Podľa návrhu novely by nový názov malo dostať aj ministerstvo školstva, ktoré by sa volalo Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR. Súčasťou je tiež rozšírenie pôsobnosti Úradu vlády SR o spomínanú koordináciu využívania finančných prostriedkov z európskych fondov a o koordináciu prípravy zásadných opatrení na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky Slovenskej republiky.

O vládnom návrhu, ktorého cieľom má byť kompenzácia výpadku z avizovaného zníženia spotrebnej dane z nafty, bude mimoriadne rokovať aj parlament.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu