Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vláda podporila Ficov zákon o preukazovaní pôvodu majetku

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vláda dnes schválila návrh zákona, ktorý umožní štátu zaistiť majetok z nezákonných príjmov.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) predložil zákon o preukazovaní pôvodu majetku päť mesiacov pred parlamentnými voľbami a považuje ho za nástroj, ako zakročiť proti ľuďom, čo sa nelegálne obohatili najmä v 90. rokoch počas privatizácie. Kritici tvrdia, že ide len o predvolebný ťah.

"Zákon nie je určený, aby šikanoval obyčajných ľudí, ale je na extrémne situácie," tvrdil premiér. Fico podobný návrh presadil v parlamente ešte ako opozičný poslanec, Ústavný súd však zákon označil za protiústavný. Premiér preto navrhol aj zmenu ústavy, návrh na jej úpravu dnes kabinet tiež odobril. Zákon by mal v prípade schválenia spätnú účinnosť. Oproti pôvodnému návrhu kabinet vypustil aj ustanovenie, že by sa mal vzťahovať na vlastníctvo získané od roku 1990. Práve stanovenie hranice bolo terčom kritiky opozičného poslanca Daniela Lipšica (KDH), ktorý pripravil svoj vlastný návrh zákona.

Vypustenie dátumu sa naopak nepozdávalo generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. "Neviem, do akej spätnej doby by sa ten zákon mal týkať, to môže byť problematické," povedal novinárom po rokovaní vlády.

Podozrenia na nelegálny majetok by zhromažďovala finančná polícia. Tá by po prešetrení mohla podať podnet prokurátorovi, ktorý by podozrivého vyzval, aby do 30 dní vysvetlil alebo dokázal, ako majetok získal. O prepadnutí majetku by napokon rozhodol súd.

Štát by preveroval len majetok, ktorý výrazne prevyšuje preukázateľné príjmy. Na majetok bude súd môcť siahnuť len v prípade, ak presahuje dokázané príjmy o 1500-násobok minimálnej mzdy. Tá v súčasnosti predstavuje 307,7 eura.

Návrh prešiel podľa premiéra v kabinete 12 hlasmi, štyria členovia vlády sa vraj zdržali. Podstatne komplikovanejšie však bude pre Fica presadiť zákon v parlamente. Jeho návrh totiž nemá podporu menších koaličných strán ĽS-HZDS a SNS. "Zdržala som sa hlasovania. Neboli zatiaľ odstránené pochybnosti o protiústavnosti navrhovanej zmeny," povedala ministerka spravodlivosti Viera Petríková (nominantka ĽS-HZDS). Opozičné KDH zase pripravilo vlastný zákon a premiérov návrh kritizuje ako nedostatočný. Na zmenu ústavy je navyše potrebných 90 hlasov zo 150-člennej snemovne.

Premiér odmietol jednu z ďalších výhrad, že pred postihom by mohol podozrivý uniknúť tým, že niekomu majetok daruje. "Potom samozrejme bude skúmať finančná polícia toho druhého, kto takýto majetok prevezme ako dar," poznamenal premiér.

Súdy môžu nariadiť zhabanie majetku z trestnej činnosti aj v súčasnosti, napríklad podľa Trestného zákona. Vtedy však zároveň musí sudca uznať obžalovaného vinným zo spáchania trestného činu. "Rovnako sa neosvedčil ani postup podľa Občianskeho zákonníka a jeho ustanovení o bezdôvodnom obohatení, či podľa iných právnych predpisov, osobitne daňových," argumentoval premiér v predkladacej správe. Ak zákon prejde, Fico navrhol, aby bol účinný od roku 2011.



Vláda podporila Ficov zákon o preukazovaní pôvodu majetku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu