Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Razia v Trnave, FBI údajne hľadá ďalších mužov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRNAVA – FBI spolu so slovenskými policajtmi urobili raziu aj v Trnave. V predchádzajúcich dňoch v USA zatkli päť mužov kvôli údajnému sprisahaniu a obchodovaniu so zbraňami. Traja z nich majú trvalé bydlisko na Slovensku.

Jeden zo mužov mal mať na Slovensku firmy. Priestory v Trnave, ktoré mala spoločnosť v minulosti prenajaté, včera prehľadali špeciálne jednotky spolu s agentmi FBI. Podľa televízie Markíza údajne hľadali aj dvoch ďalších členov skupiny, Libanončanov žijúcich na Slovensku. Jeden z nich má údajne pobyt povolený do budúceho roka, druhému mužovi úrady žiadosť dvakrát zamietli. Washington sa obrátil so žiadosťou o pomoc na slovenskú prokuratúru.

Podľa amerických médií bol z terorizmu obžalovaný iba jeden z mužov, ktorý chcel údajne použiť rakety typu Stinger na Blízkom východe. V USA vraj útoky neplánoval. Hlavným obvineným je Dani Nemr Tarraf (38), ktorý má bydlisko v Trnave. Hrozí mu doživotie. Zvyšným štyrom zatknutým až päťročné väzenie. Douri Nemr Tarraf (36) a Ali Fadel Yahfoufi (40) sú z Trnavy, Hussein Ali Asfour (39) z USA a Hassan Mohamad Komeiha má bydlisko v USA a v Libanone.

Okrem zbraní sa skupina snažila získať a pašovať kradnutú elektroniku a autá. Skupinu pomohol odhaliť a usvedčiť federálny agent, ktorý si pod falošnou identitou získaval po dva roky jej dôveru.

Dani Nemr Tarraf zaplatil v júli 20 tisíc dolárov v hotovosti agentovi ako preddavok na asi 10 tisíc vojenských striel typu Colt M4 a rakety FIM-92 Stinger. Podľa AP vraj zháňal rakety, ktoré zostrelia aj americkú stíhačku F-16.

Zbrane mali byť určené pre radikálne šiitské hnutie Hizballáh, ktoré USA považujú za teroristickú organizáciu. Tarrafa zadržali vo chvíli, keď si minulý týždeň prišiel do Philadelphie tovar prehliadnuť.

Rovnaký agent sa dostal k Tarrafovi cez Asfoura, ktorému predtým pomohol na Slovensko dostať zásielku elektroniky. Druhý muž zaplatil takmer 75 tisíc dolárov za zásielku kradnutých áut, laptopov, mobilných telefónov a kamier s nočným videním, ktoré údajne mali putovať do Libanonu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu