Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Polícia spravila raziu v sídle neonacistov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BERLÍN - Nemecká polícia v stredu oznámila, že vykonala raziu v berlínskom sídle krajne pravicovej Národnodemokratickej strany Nemecka (NPD) po tom, ako strana poslala listy kandidátom nedeľných parlamentných volieb cudzieho pôvodu, v ktorých ich varovala pred vysťahovaním z krajiny.

Hovorca berlínskej prokuratúry potvrdil začatie vyšetrovania v súvislosti s podozrením z podnecovania k rasovej nenávisti. Listy podpísané predsedom pobočky NPD v Berlíne Jörgom Hähnelom, ktorý sa nazval "splnomocnencom pre repatriáciu cudzincov" strana vydávala ako úradné "oznámenie" kandidátom tureckého pôvodu pred voľbami, ktoré sa uskutočnia 27. septembra.

Podľa denníka Der Tagesspiegel sa berlínska NPD touto "nehoráznou provokáciou pokúša rozprúdiť svoju ochromenú volebnú kampaň". Pošta list cez víkend doručila na súkromné adresy viacerých kandidátov do Spolkového snemu, ktorí majú turecký pôvod. Extrémisti ich oboznamujú s "podrobnosťami návratu" v rámci takzvaného "päťbodového plánu". Adresáti by si podľa neho mali začať hľadať ubytovanie a prácu vo svojich krajinách, kam budú postupne odsunutí. Na obálke nie je uvedená adresa odosielateľa, podľa správy však NPD potvrdila autenticitu listu.

Jedným z adresátov je politik strany Zelených Özcan Mutlu, ktorý podľa vlastných slov dostáva často výhražné listy od pravicových extrémistov. "Tí ešte stále nepochopili, že táto krajina je aj našou krajinou," cituje Mutlua Der Tagesspiegel.

Hähnel je podľa denníka kontroverznou osobnosťou aj v rámci vlastnej strany a problémy so zákonom mal už dávnejšie. V júli krajinský súd potvrdil predošlé rozhodnutie týkajúce sa jeho výrokov z decembra 2007, keď počas zasadania zastupiteľstva berlínskeho obvodu Lichtenberg zľahčoval vraždy ľavicových aktivistov Rosy Luxemburgovej a Karla Liebknechta z roku 1919, za čo bude musieť zaplatiť pokutu. O niekoľko dní neskôr mu súd udelil ďalšiu pokutu, tentoraz za vyhlásenie z novembra 2008. Vtedy pobúril členov zastupiteľstva tvrdením, že "ten, kto súhlasí so slovom integrácia, musí strpieť, ak ho označia za zločinca". Obe rozhodnutia zatiaľ nie sú právoplatné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu