Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Razia v ČEZ a J&T, údajne značne narušili trh!

Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič z J&T
Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič z J&T (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia dnes potvrdila raziu v sídlach ČEZ a J&T, o ktorej už skôr informoval týždenník Euro. Podľa Bruselu mohli obe firmy výrazne narušiť hospodársku súťaž na českom veľkoobchodnom trhu, ktoré malo viesť k posilneniu úlohy ČEZ.

Údajné porušenie môže zahŕňať vylúčenie konkurencie a zvyšovanie cien na českom veľkoobchodnom trhu s elektrickou energiou, uviedla komisia.

Ak by sa podozrenie z porušenia hospodárskych pravidiel potvrdilo, môže EK obom firmám udeliť citeľnú pokutu. Tá môže dosahovať citeľnú časť mnohomiliardových tržieb českých firiem.

Brusel však upozorňuje, že razia ešte nemusí znamenať, že obe firmy naozaj pochybili. "Európska komisia rešpektuje právo na obhajobu, najmä ich právo na vypočutie v konaní, ktoré voči nim komisia vedie," dodala EK. Dĺžku celého vyšetrovania zatiaľ nevedela odhadnúť.

Hovorca ČEZ Ladislav Kříž uviedol, že pracovníci komisie dnes začali kontrolu v pražskom sídle spoločnosti a sídle spoločnosti Severočeské doly zo skupiny ČEZ.

Podľa Kríža komisia uviedla ako dôvod na začatie kontroly informácie, že ČEZ sa mohol pokúsiť obmedziť rozvoj hospodárskej súťaže na veľkoobchodnom trhu s elektrickou energiou.

"Odôvodnenie spomína, že by ČEZ mohol vytvárať prekážky projektom elektrární konkurentov, že by mohol byť zapojený do obmedzovania obchodu s hnedým uhlím alebo že by mohol ovplyvňovať ceny na českom veľkoobchodnom trhu s elektrickou energiou," uviedol Kříž. Ako dodal, spoločnosť je však presvedčená o tom, že všetky jej kroky na trhu s elektrinou sú v súlade so "zákonmi, pravidlami a dobrými mravmi".

Podľa informácií Eura.cz začala komisie vyšetrovať ČEZ a J & T na základe sťažnosti spoločnosti Czech Coal. Tá už skôr uviedla, že spoločný postup J & T a ČEZ môže prehĺbiť nerovnováhu na trhu s výrobou elektrickej energie a na trhu hnedého uhlia. Začiatkom júla potom oznámila, že podá podnet Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže a európskemu protimonopolnému úradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu