Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SRo na rozdiel od STV podporu na program nedostane

Slovenský rozhlas
Slovenský rozhlas

BRATISLAVA - Zatiaľ čo Slovenská televízia by mala v budúcom roku dostať od ministerstva kultúry na program 12,5 milióna eur (takmer 376,6 milióna Sk), Slovenský rozhlas štát podobným spôsobom nepodporí. Ministerstvo na svojej internetovej stránke informovalo, že 2,5 milióna eur (75,3 milióna Sk) rozhlasu nepošle.

Dôvodom majú byť nezhody o znení zmluvy medzi rozhlasom a štátom; SRo totiž žiadal zmluvu upraviť, inak by sa vraj dostal do podriadeného postavenia ministerstvu. Štát pôvodne plánoval prispieť rozhlasu na 8922 hudobných, dramatických, umelecko-publicistických či dokumentárnych programov. Riaditeľka SRo Miloslava Zemková však žiadala zmenu viacerých ustanovení v zmluve medzi rozhlasom a štátom, aby sa vraj z rozhlasu nestala podriadená zmluvná strana.

Ministerstvo Zemkovú obvinilo z obštrukcií, zmluvu vraj nedodala v požadovanej podobe a údajne nedodržala ani stanovené termíny. Zemková označila argumenty ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) za nelogické. "My sme v celej diskusii používali právne argumenty, argumenty o špecifikách rozhlasovej tvorby a rozhlasových potrieb," tvrdila. Všetky akceptovateľné pripomienky ministerstva podľa nej spracovali do návrhu, termín pre dodatok na dohadovacom konaní však nebol stanovený. Zemková preto údajne navrhla termín 15. októbra, minister ale žiadal, aby návrh odovzdali 8. októbra.

"V ten deň však zasadala Rozhlasová rada a zázraky robiť vieme, ale nie na počkanie," dodala. Dokumenty vraj ministerstvu poslali 9. októbra. "To, čo minister predviedol, sa nedá nazvať inak ako mobing," dodala. Zemková upozornila, že ministerstvo chcelo financovať len zahraničné vysielanie a niektoré programy vo verejnom záujme; Maďaričov úrad údajne nepristúpil ani na investičné projekty v roku 2010 či financovanie terestriálneho vysielania.

Keďže SRo nemá podľa Zemkovej možnosť vynútiť si transfer či prerokovanie zmluvy so štátom v pripomienkovom konaní alebo vo vláde, bude musieť pripraviť variantný rozpočet na budúci rok. Čo to presne bude pre SRo znamenať, zatiaľ nespresnila. Ministerstvo sa bránilo, že vedenie rozhlasu nebolo schopné predložiť akceptovateľný návrh zmluvy ani v predĺženom časovom termíne. Tvrdilo, že rozhlas svoj návrh nepredložil v takej štruktúre, aby podľa nej bolo možné transparentne kontrolovať, či poskytnuté verejné prostriedky budú efektívne využité na deklarovaný účel.

Ministerstvo zároveň odmietlo, že by si chcelo rozhlas podrobiť. Dôkazom je podľa neho aj návrh zmluvy so Slovenskou televíziou, ktorý predložilo do pripomienkového konania.

"Každý sa môže presvedčiť, že znenie zmluvy nezakladá žiadnu podriadenosť STV voči štátu," uviedlo ministerstvo v skoršom stanovisku. STV by na budúci rok mala dostať od štátu finančnú injekciu na 385 programov vrátane rozprávok, filmu o ľúbostnom živote Milana Rastislava Štefánika či dokumentov o slovenskej prírode. Vláda od poskytovania peňazí cez zmluvu očakáva, že sa tým vyriešia finančné problémy verejnoprávnych médií, ktoré sú odkázané na oddlžovanie štátnymi dotáciami. Na prevádzku im totiž nestačia koncesionárske poplatky a príjmy z reklamy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu