Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Fico bol v relácii sám, STV dostala upozornenie

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská televízia podľa Rady pre vysielanie porušila zákon, keď v jej májovej diskusnej relácii O päť minút 12 rečnil premiér Robert Fico (Smer-SD) bez oponenta.

Kancelár rady Ľuboš Kukliš dnes informoval, že televíziu napomenú za nedodržanie objektivity. Premiér pritom od nástupu do čela vlády v roku 2006 väčšinou v diskusných reláciách vystupuje sám.

"Bol tam premiér sám a nemal dostatočnú názorovú oponentúru, čiže nebola zabezpečená nestrannosť a objektívnosť programu," povedal Kukliš. Podľa neho rozhodnutie rady neznamená, že by televízie nemohli pozvať do relácie len jedného politika. Oponenta totiž premiérovi mohol robiť aj moderátor, čo sa však podľa rady v tomto prípade nestalo. V relácii, kde bežne diskutujú viacerí hostia, hlavne politici, Fico už viackrát dostal priestor bez toho, aby mu niekto oponoval.

Podobne premiéra počuť zo Sobotných dialógov Slovenského rozhlasu. Podnet na to v minulosti rada ako porušenie zákona nevyhodnotila. Vedenie rozhlasu sa obhajovalo tvrdením, že tam nevystupuje ako politický predstaviteľ, ale ako premiér. Naopak, v minulosti rada napomenula verejnoprávny rozhlas za to, že v jeho diskusnej relácii dostal priestor len vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).

Fico bol pritom v roku 2008 podľa prieskumu Newton Media pre portál Mediálne.sk najčastejším hosťom v politických diskusiách s celkovo 25 účasťami. S médiami má premiér dlhodobo napäté vzťahy, kritizuje predovšetkým domácu tlač. Nedávno ohlásil, že navrhne sprísnenie kontroverzného tlačového zákona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu