Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SRo: Radičová priznala chyby v projektoch na eurofondy

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová dnes priznala, že počas jej pôsobenia na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny sa v projektoch na eurofondy udiali formálne chyby.

Vylúčila však korupciu. "Formálne chyby sa udiali, ale určite nie žiadna korupcia," vyhlásila Radičová v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy. Dodala, že ak sa stali chyby, tak je to na diskusiu. "Nebolo vyčítané, že tendre boli netransparentné, ale to, že k niektorým projektom boli napísané dodatky," uviedla.

Poslanec za ĽS-HZDS Jozef Halecký si myslí, že eurofondy sú veľkým pokušením každej vlády. "Sú to veľké peniaze a domáce vlády sa spoliehajú, že budú menej transparentne kontrolované," vyhlásil v relácii s tým, že takto zrejme rozmýšľajú národné vlády vo vzťahu k Bruselu. Ten však vie vystihnúť, kde sa to transparentne nerobí a kde môže dôjsť k zneužitiu eurofondov, povedal. Tvrdil, že by pomohlo zavedenie elektronického výberového konania. Ku "kultúre" s narábaním s peniazmi by možno prispelo aj zriadenie ministerstva výberového konania, dodal.

Premiér Robert Fico začiatkom októbra vyhlásil, že naša krajina príde pre pochybenia predchádzajúcej vlády o zhruba 100 mil. eur z eurofondov. Európska únia podľa neho bývalú upozorňovala na nedostatky, avšak nevyvodzovala zodpovednosť. Vláda bude musieť výpadok vykryť z rozpočtu. SDKÚ-DS, ktorá vtedy tvorila vlády, reagovala, že tvrdenia premiéra sú klamstvom, ktorými sa snaží zakryť skutočné problémy. Medzi najväčšie nedostatky, ktoré zistili audítori Európskej únie, pritom patrili dodatky k uzatvoreným zmluvám.

Radičová s Haleckým debatovali aj o návrhu vlády, podľa ktorého by dôchodkové správcovské spoločnosti museli zhodnocovať peniaze klientov tempom, ktoré bude porovnateľné s rastom penzií z prvého piliera. Kým Radičová ho označila za ekonomický nezmysel, Halecký návrh podporuje. "To, čo naznačil premiér je správna cesta. Otázka je, aký postoj zaujmeme k investičnému horizontu," reagoval Halecký. Pripustil, že terajší polročný je chybný. Dodal, že lepší by bol interval medzi jedným až piatimi rokmi.

V problematike poskytovania dávky v nezamestnanosti si Halecký vie predstaviť, že by sa zvýšila zo súčasných šiestich mesiacov na osem alebo deväť mesiacov. Predpokladá, že to bude deväť. Ministerstvo práce sa s odborármi už skôr dohodlo, že by sa obdobie poskytovania dávky predĺžilo na osem mesiacov. Zamestnávatelia však zotrvali na tom, že najprv treba na to zdroje a preto sa rokovanie o tomto bode prerušilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu