Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Volebná komisia v Prešove zasadala dva razy, konečný verdikt nepadol

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PREŠOV – Volebná komisia Prešovského samosprávneho kraja napriek tomu, že dnes zasadala druhýkrát, stále neuzavrela registráciu kandidátov pre voľby do orgánov vyšších územných celkov.

Komisia sa zatiaľ uzniesla na zaregistrovaní desiatich kandidátov pre voľby predsedu Prešovského samosprávneho kraja a 548 kandidátov pre voľby poslancov do zastupiteľstva. Šiestich kandidátov na poslancov vylúčila, o jednom nerozhodla.

Ako informoval hovorca komisie Jozef Kislík, sporným ostal prípad kandidáta za Agrárnu stranu vidieka. Členovia komisie požiadali o stanovisko ministerstvo vnútra. Problém je v tom, že strana zaregistrovala svojho kandidáta v obvode Prešov, pričom podľa trvalého bydliska v Jakubovanoch patrí do volebného obvodu Sabinov. Vyzvali splnomocnenca za politickú stranu, aby sa k veci vyjadril. Ten bol dnes v zahraničí a na zasadnutie komisie neprišiel. Volebná komisia zasadne v stredu, aby prijala konečný verdikt.

O 62 poslaneckých mandátov sa pôvodne uchádzalo 555 kandidátov, z toho 104 ako nezávislí. Tí potrebovali predložiť najmenej 400 platných podpisov na podporu svojej kandidatúry. Volebná komisia po preskúmaní petičných hárkov nezaregistrovala dvoch z nich. Ako uviedol hovorca, išlo o Rudolfa Hangurbadža z Toporca, volebný obvod Kežmarok, ktorému neuznali 191 podpisov. Rovnako pochodila aj Božena Kondulová z Liptovskej Tepličky, volebný obvod Poprad, ktorej neuznali 68 podpisov. Komisia nezaregistrovala ani štyroch straníckych kandidátov na poslancov, keď zistila, že Strana zelených vo volebnom obvode Vranov nad Topľou podala kandidátku samostatne, pričom v iných obvodoch išla do volieb poslancov s inými politickými subjektmi. Následne kandidačnú listinu v tomto obvode stiahla.

Vo voľbách predsedu Prešovského samosprávneho kraja bude kandidovať osem mužov a dve ženy, traja kandidáti sú nezávislí. O post sa s podporou koalície uchádzajú Pavel Hagyari (Slobodné fórum, Nová demokracia, Strana zelených, LIGA – OLS), Ján Hudacký (KDH, SDKÚ-DS, Sloboda a Solidarita), Peter Chudík (Smer-SD, ĽS-HZDS, HZD, Strana zelených Slovenska), straníckymi nominantmi sú Ján Bajus (Demokratická únia Slovenska), Milan Kručay (Most – Híd), Fedor Šandor (ÚSVIT), Radoslav Ščuka (Rómska iniciatíva Slovenska), ako nezávislí kandidujú Ján Blaščák, Ľuba Kráľová, Kvetoslava Supuková.

Pre voľby poslancov vznikli štyri koalície: SMER-SD, ĽS-HZDS, koalícia KDH, SDKÚ-DS, treťou je Konzervatívni demokrati Slovenska, Občianska konzervatívna strana a napokon koalícia Slobodné fórum, Nová demokracia, Strana zelených, LIGA-OLS.

V novembrových voľbách bude v Prešovskom kraji 13 volebných obvodov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu