Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Županom chce byť aj bývalý vodca extrémistov Kotleba

Marián Kotleba
Marián Kotleba

BRATISLAVA - Šéfom banskobystrického samosprávneho kraja sa chce v novembrových voľbách stať aj bývalý vodca extrémistickej Slovenskej pospolitosti Marian Kotleba.

Informáciu organizácia zverejnila na svojej internetovej stránke. Medzi kandidátmi na župana v Banskej Bystrici sú aj europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD), či poslanec opozičnej SDKÚ-DS Jozef Mikuš.

"Marian Kotleba podal kandidátnu listinu nezávislého kandidáta na funkciu predsedu banskobystrického samosprávneho kraja," napísala Pospolitosť na internete. Kandidatúru bývalého vodcu organizácie svojim podpisom podporilo 1527 oprávnených voličov, dodala.

Kontroverzný Kotleba sa stiahol z vedenia Slovenskej pospolitosti ešte v roku 2007; pozíciu vodcu po ňom prevzal Ivan Sýkora. Kotleba však zostal členom organizácie a zúčastňuje sa aj jej podujatí, na ktorých ho v minulosti viackrát zadržala polícia. V auguste ho napríklad obvinila z podnecovania rasovej nenávisti pre výroky o Rómoch.

Extrémistické občianske združenie Slovenská pospolitosť začalo v auguste so zberom podpisov za vznik politickej strany Naše Slovensko. Ministerstvo vnútra Pospolitosť v roku 2008 rozpustilo, Najvyšší súd však jeho rozhodnutie pre formálne nedostatky zrušil. Ministerstvo vnútra sa chce opätovne pokúsiť o jeho zákaz.

Prvé kolo volieb do vyšších územných celkov bude 14. novembra, prípadné druhé kolo sa uskutoční o dva týždne neskôr. Slovensko je rozdelené na osem samosprávnych krajov, pod ktoré spadajú rozsiahle právomoci v oblasti stredného školstva, sociálnych služieb či medzimestskej hromadnej dopravy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu