Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Po krachu SkyEurope 280 tisíc oklamaných!

Opustené pracovisko SkyEurope na letisku v Bratislave
Opustené pracovisko SkyEurope na letisku v Bratislave

BRATISLAVA - Nízkonákladová letecká spoločnosť SkyEurope Airlines ukončila činnosť a smeruje do konkurzu. Zastavenie letov sa dotklo stoviek cestujúcich, ktorí uviazli v zahraničí. Ďalším desiatkam tisíc ľudí prepadli zakúpené letenky. Nie všetci pritom majú šancu, že zaplatené peniaze získajú späť.

Aerolínie navyše predali asi 280 tisíc leteniek na lety, ktoré sa už neuskutočnia. Asi tri štvrtiny z nich platili ľudia kartou. Tí majú šancu, že sa k peniazom ešte dostanú. S náhradou nemôžu počítať tí, ktorí za letenky zaplatili priamo spoločnosti.

Firma ide do konkurzu, pretože nemala peniaze na ďalšiu prevádzku. Šéf aerolínií Nick Manoudakis spresnil, že firme chýbalo na pokračovanie päť miliónov eur. Zákazníkom odkázal, že firma im nemôže nijako pomôcť.

Slovákom v zahraničí pomáhajú zastupiteľské úrady v Taliansku, Chorvátsku a Grécku. Ukončenie činnosti SkyEurope sa dotkne aj cestovných kancelárií. Náhradné riešenie pre svojich klientov musia zabezpečiť napríklad Koala Tours či Satur.

O miesto SkyEurope má údajne záujem maďarský operátor Wizz Air. Táto spoločnosť podobne ako ďalší operátori už ponúkli individuálnym cestujúcim svoje služby. Viaceré spoločnosti spustili predaj leteniek do rovnakých destinácií ako mala skrachovaná firma, záujemcovia však musia doplatiť stanovený poplatok od 25 do 50 eur.

Ministerstvo dopravy odoberie SkyEurope licenciu. Dôvodom je ohlásený krach prepravcu.

Linku pomoci pre klientov SkyEurope má Pelikan.sk. Na čísle +421 2 321 66112. Bude v nepretržitej prevádzke nasledujúcich päť dní. Na tejto linke budú agenti pomáhať vyhľadávať náhradné spojenia pre všetkých cestujúcich v nepríjemnej situácii. Linka je zriadená pre slovenský, český aj maďarský trh.

Cestovná kancelária Satur zriadila až dve hot linky. Na telefónnych linkách 0903 280 409 a 0903 280 412.

Ľudia sa môžu so skrachovanou spoločnosťou aj súdiť, či obrátiť sa na Slovenskú obchodnú inšpekciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu