Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovákom, ktorí nemohli odletieť, pomáhajú ambasády

Letecký prepravca SkyEurope Airlines
Letecký prepravca SkyEurope Airlines (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovákom, ktorí skončili v zahraničí po tom, ako ukončil činnosť letecký prepravca SkyEurope Airlines, už od pondelka pomáhajú viaceré slovenské zastupiteľské úrady. Novinárom to na mimoriadnom brífingu povedal hovorca rezortu zahraničných vecí Peter Stano. Počet ľudí, ktorí so spoločnosťou leteli do zahraničia, nespresnil.

Slovenské ambasády podľa hovorcu riešili prípady v Taliansku (Rím, Neapol, Catania), Bulharsku (Burgas), Chorvátsku (Split) a Grécku (Atény, Thessaloniky). "Nie sú hlásené prípady zo Španielska a Veľkej Británie," povedal Stano. Talianska ambasáda napríklad pomohla slovenským turistom zorganizovať náhradnú autobusovú dopravu do vlasti. V Bulharsku zase zabezpečili náhradné letecké spoje.

Stano upozornil, že Slováci cestujú domov z krajín mimo Európskej únie, musia mať pasy. Ministerstvo zatiaľ nevytvorilo špeciálnu linku, občania však môžu v prípade záujmu o pomoc volať na stálu linku služieb a pomoci občanom - 02/59785978 alebo na telefónne čísla slovenských zastupiteľských úradov v zahraničí.

Rezort upozorňuje občanov, že im nemôže poskytnúť peniaze na návrat domov. Slováci si musia zohnať hotovosť buď na mieste, kde sú, alebo im rodina môže poslať peniaze cez rýchly transfér, ktorý vie ministerstvo sprostredkovať, dodal Stano. Ministerstvo zahraničných vecí pri tejto príležitosti apeluje na zodpovednosť občanov pri cestovaní do zahraničia. Odporúča, aby pamätali na vhodné poistenie, finančnú rezervu pri návrate domov a alternatívy, ktoré môžu vzniknúť pri neočakávaných problémoch. "Všetky alternatívy dopravy sú na ťarchu cestujúcich," uviedol Stano.

SkyEurope dnes ukončilo prevádzkovanie leteckej dopravy. Spoločnosť o tom informovala prostredníctvom oznamu na svojej internetovej stránke, pričom tak potvrdila správy zverejnené krátko predtým v rakúskych médiách. Podľa oznamu pre zákazníkov SkyEurope "pozastavilo predaj leteniek a celkovú prevádzku s okamžitou platnosťou".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu