Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ĽS-HZDS ustúpila od snáh na zrušenie ÚPN

Ústav pamäti národa
Ústav pamäti národa

BRATISLAVA - Snahy najmenšej vládnej ĽS-HZDS o zrušenie Ústavu pamäti národa, s ktorými prišla strana asi pred týždňom v rámci opatrení proti hospodárskej kríze, zostávajú nateraz minulosťou. ĽS-HZDS už vraj nebude presadzovať zrušenie ÚPN, hoci na jeho zbytočnosti naďalej trvá.

Informovala o tom dnes televízia TA3. Strana bývalého premiéra Vladimíra Mečiara pritom v minulosti ako jediná otvorene podporila návrh koaličnej SNS na likvidáciu ÚPN, ktorý skúma obdobie bývalých totalitných režimov. Minulotýždňovú iniciatívu ĽS-HZDS však národniari odmietli, rovnako aj vládny Smer-SD.

"Ľudia, ktorí sa politicky angažovali do roku 1989, sú v podstate vysielaní do zahraničia, majú významné postavenie," povedal televízii predseda republikovej rady ĽS-HZDS Marián Klenko. Na niektorých diplomatických postoch či vo vysokých politických funkciách pôsobia podľa medializovaných informácií ľudia, ktorí v minulosti údajne spolupracovali so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB) a figurujú vo zväzkoch komunistickej štátnej polície, zverejnených ÚPN.

Hovorca ÚPN Ján Pálffy kritiku odmietol. Zároveň pripomenul, že ÚPN o obsadení veľvyslaneckých či iných pozícií nerozhoduje. "Pri vyžiadaní si materiálu z minulosti jednotlivých osôb poskytujeme Národnému bezpečnostnému úradu (NBÚ) tieto informácie, ktoré on následne vyhodnotí," doplnil. Podľa médií pritom riaditeľ NBÚ František Blanárik, ktorého do funkcie nominovala práve ĽS-HZDS, tiež spolupracoval s komunistickou ŠtB. Klenko to označil za "diskreditačnú kampaň".

O zrušenie ÚPN usilovala vlani na jar aj koaličná SNS po tom, ako médiá na základe dokumentov ústavu zverejnili informácie o údajnej kriminálnej minulosti šéfa národniarov Jána Slotu. SNS napokon od zrušenia ustúpila. Zánik ÚPN totiž okrem opozičných strán odmietli aj viacerí predstavitelia Smeru-SD. ÚPN vznikol v roku 2003 za vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Na svojich stránkach zverejnil zoznamy príslušníkov a vojakov zaradených v ŠtB či databázu arizátorov židovských podnikov v období vojnového Slovenského štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu