Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Trnka kritizoval zrušenie vojenských súdov

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Dobroslav Trnka dnes v parlamente kritizoval, že na Slovensku zanikli vojenské súdy. Ich existencia podľa neho vplývala aj na stav kriminality v radoch policajtov.

„Najprv sa im zobrala práca, potom sa im povedalo, že nemajú čo robiť. To je pre mňa nepochopiteľné,“ povedal Trnka o vojenských súdoch v rozprave potom, ako prečítal plénu správu o činnosti prokuratúry SR za rok 2008.

Podľa generálneho prokurátora vojenské súdnictvo malo opodstatnenie a nesúhlasí s jeho zánikom. Zánik spôsobil aj súčasný stav vo výkone policajtov, ktorých trestné činy mali na starosti práve vojenské súdy. „Stav v policajnom zbore je aj odrazom toho, že stratili disciplínu, a to z toho titulu, že predsa tí civilní prokurátori, aj keď žalujú vojenskí, nemôžu mať pri rozhodovaní a vynášaní rozsudkov jednak výchovný a preventívny účinok na tých druhých a jednak nechápu služobné pomery,“ skonštatoval Trnka. Podľa neho civilní prokurátori nechápu ani to, že policajti sú kvalifikovaní páchatelia a nedokážu sa vysporiadať s ich agresivitou a s ich správaním sa na súdoch. „Preto to tak vyzerá, ako to vyzerá,“ zhodnotil Trnka.

V podobnom duchu sa vyjadril aj poslanec za SDKÚ-DS Daniel Lipšic, podľa ktorého zánik vojenských súdov v apríli a vyňatie policajtov spod vojenskej jurisdikcie neprospelo disciplíne v policajnom zbore. Lipšic si myslí, že tento stav nie je dlhodobo udržateľný, aj keď zatiaľ ešte existuje vojenská prokuratúra. Zrušenie vojenských súdov inicioval vo vláde minister spravodlivosti, nominant ĽS-HZDS Štefan Harabin, ktorý kritizoval ich malú vyťaženosť a výkonnosť, považoval ich za luxus a „relikt totalitného obdobia.“

Jeden z posledných prípadov kriminality policajtov začala riešiť prokuratúra v týchto dňoch. Z kupliarstva obvinila skupinu siedmich kukláčov z bratislavskej a trnavskej jednotky, ktorí si vo voľnom čase privyrábali ako "ochrankári" v jednom seneckom erotickom salóne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu