Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Koalícia uvažuje o zrušení ÚPN

BRATISLAVA - Vo vládnej koalícii sa opäť objavili úvahy o zrušení Ústavu pamäti národa, ktorý skúma obdobie bývalých totalitných režimov. Premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) odporúča jeho zrušenie v čase hospodárskej krízy najmenšia vládna strana ĽS-HZDS. Informovala o tom dnes televízia TA3. Zvyšné koaličné strany takúto iniciatívu odmietli.

"Priestor na šetrenie vidíme aj povedzme v zrušení niektorých zbytočných inštitúcií, bez ktorých by sa zaobišla táto spoločnosť," povedal televízii predseda republikovej rady ĽS-HZDS Marián Klenko. TA3 uviedla, že podľa ĽS-HZDS by zväzky bývalej komunistickej Štátnej bezpečnosti mal mať na starosti šéf Národného bezpečnostného úradu.

"Takéto návrhy tu už boli a Smer sa aj vtedy jednoznačne postavil za zmysel existencie ÚPN," reagovala hovorkyňa Smeru-SD Katarína Kližanová Rýsová. S likvidáciou ústavu pre krízu nesúhlasila ani SNS. "Je to nesystémové riešenie, pretože sme viazaní istými medzinárodnými dohovormi a bola by to naozaj len smiešna kvapka v mori," povedal predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. "Sa nám súčasná argumentácia krízou javí ako vyslovene účelová," povedal hovorca ÚPN Ján Pálffy.

Zánik ústavu presadzovala ešte vlani na jar SNS. Do parlamentu predložila návrh na jeho zrušenie po tom, ako médiá na základe dokumentov z ÚPN priniesli informácie o údajnej kriminálnej minulosti šéfa SNS Jána Slotu. SNS nakoniec svoj návrh stiahla. Odmietli ho totiž viacerí predstavitelia Smeru-SD, ako aj opozícia. Snahu národniarov podporila vtedy otvorene iba ĽS-HZDS.

ÚPN vznikol za bývalej vlády Mikuláša Dzurindu, na jeho internetovej stránke sa okrem iného dá dopátrať k menám bývalých spolupracovníkov komunistickej tajnej služby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu