Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Strýček nevysúdil od Spišiaka odškodné ani ospravedlnenie

Vladimír Strýček
Vladimír Strýček

BRATISLAVA – Konateľ spoločnosti Euro Bankrot s.r.o. Vladimír Strýček nevysúdil od bývalého policajného viceprezidenta Jaroslava Spišiaka 100-tisíc Sk (3 319, 39 €), ktoré žiadal v spore na ochranu osobnosti.

Rozhodol o tom dnes bratislavský okresný súd. Rozsudok nie je právoplatný. Strýček sa po pojednávaní vyjadril, že rozhodnutie súdu rešpektuje, ale s rozsudkom nie je spokojný a odvolá sa, obhajovať sa opäť bude sám. Jaroslav Spišiak sa k rozsudku nechcel vyjadriť.

Strýček žaloval Spišiaka vo veci ochrany osobnosti pre porušenie Ústavy SR a prezumpcie neviny, bývalý policajný viceprezident o ňom na tlačovej konferencii v októbri 2004 podľa neho uviedol, že spáchal podvod metódou konkurznej mafie. Strýček žiadal okrem finančnej satisfakcie aj ospravedlnenie.

Sudkyňa svoje rozhodnutie odôvodnila okrem iného tým, že Spišiak nekonal ako súkromná osoba, ale v mene štátneho orgánu. Návrh žaloby bol podľa sudkyne nelogický, neusporiadaný, nezmyselný, Strýček sa totiž pred súdom zastupoval sám. A nakoniec upozornila, že na tlačovej besede neodznelo jeho meno. Strýček sa pre média vyjadril, že „pán Spišiak síce nepovedal moje meno, ale všetci vedeli, že ide o mňa“. Zároveň dodal, že to Spišiak urobil vedome a na súde klamal.

Spor sa skončil po vyše roku, na dnešnom poslednom pojednávaní vypovedala ešte bývalá Strýčkova manželka Mária Strýčková. „Bývalý policajný viceprezident Spišiak svojím výrokom významne poškodil našu rodinu,“ povedala. Celé pojednávanie sa nieslo v emotívnom duchu, Strýčková vypovedala s plačom, sudkyňa napomínala Strýčka aj Spišiakovho právneho zástupcu, aby sa držali prípadu a kládli otázky k veci. Niekoľkokrát upozornila Strýčka, aby nevstupoval do výsluchu bez vyzvania a pohrozila mu poriadkovou pokutou. Po vypočutí svedkyne vystúpil Spišiak, ktorý vyhlásil: „Radšej prehrám tento spor, ako by som mal klásť svedkyni otázky a privodiť jej traumu.“

Strýčková vo svojom svedectve uviedla, že po tom, ako v televízii odzneli Spišiakove výroky, teda že bol vykreslený ako mafián, sa ich život radikálne zmenil. „Všetci sa od nás odvrátili, nikto s nami nekomunikoval, moja dcéra, ktorá študuje na práve, je vnímaná ako dcéra mafiána a syn radšej ostal v zahraničí, aby ho nespájali s jeho otcom,“ poznamenala a zároveň dodala, že jej bývalý manžel bol vykreslený ako najväčší zločinec na Slovensku.

Sudkyňa v ďalšom dokazovaní nechala prehrať zvukový záznam z tlačovej konferencie v roku 2004, ktorú viedol Spišiak. V nahrávke však Strýčkovo meno neodznelo. Sudkyňa zároveň zamietla žalobcov návrh, kde chcel vypočuť 22 svedkov, medzi ktorými bol bývalý šéf rezortu vnútra Vladimír Palko, ale aj terajší minister Robert Kaliňák, sudcovia, prokurátori, vyšetrovatelia, novinári. Sudkyňa to zdôvodnila tým, že tieto osoby neprinesú do prípadu nič nové a nariadila záverečné reči.

Strýček namietol, že by tieto osoby v záujme pravdy mali vypovedať. „Cítim to ako závažnú ujmu a žiadam, aby dokazovanie bolo vykonané. Žiaden policajt v SR, pokiaľ je Slovensko demokratickým štátom, nebude porušovať ústavu, verejne napádať občanov, vymýšľať si metódy a iné skutočnosti v úmysle poškodzovať,“ vyhlásil Strýček.

Spišiak vyjadril ľútosť nad tým, čo si musela vytrpieť Strýčkova rodina, no zároveň skonštatoval, že „policajná prax nemôže brať ohľad na rodinných príslušníkov obvinených, v opačnom prípade by sme nikoho nemohli obviniť z trestného činu". K tlačovej besede povedal, že bola zvolaná k inej trestnej veci a nemal v úmysle poškodzovať žalobcu a spôsobovať traumy rodine. Ako dodal, odpovedal iba na otázku novinárov, či bol Strýček vzatý späť do väzby. „Neostávalo mi nič iné ako odpovedať,“ poznamenal.

Spišiakov právny zástupca žiadal žalobu zamietnuť. Podľa neho Strýček okrem iného nepreukázal celý výrok, ale len jednu časť, výrok je anonymný, súd pri úvahe o odškodnom musí vychádzať iba z časti. Dodal, že chýba súvislosť medzi tým, čo povedal jeho klient a zásahom do práv žalobcu. Zároveň sa vyjadril k ospravedlneniu, ktoré Strýček žiada. „Žalobca žiada ospravedlnenie v siedmich denníkoch, čo je neprimerané, lebo ani v jednom z denníkov nebol publikovaný výrok môjho klienta.“ Tiež zdôraznil, že polícia nikdy neidentifikovala žalobcu na verejnosti, ako to robia novinári a za toto štát nenesie zodpovednosť.

Špeciálny súd rozhodol v roku 2004 o vzatí Strýčka do väzby, ten istý rok ho však Najvyšší súd SR z väzby prepustil a rozhodnutie ŠS zrušil. Skonštatoval, že Strýčkovi boli porušené ľudské práva a tiež bol porušený Trestný poriadok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu