Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Bankovú krádež za 173 miliónov opäť neotvorili

(Zdroj: Jupiterimages)

NITRA - Krajskému súdu v Nitre sa dnes opäť nepodarilo otvoriť proces v prípade asi najväčšej bankovej krádeže v dejinách slovenskej kriminalistiky. Zo šestice obžalovaných mužov, ktorí podľa polície ukradli v roku 1996 v jednej z bánk v Nitre viac ako 173 miliónov korún (podľa konverzného kurzu 5,7 milióna eur), prišli na pojednávanie iba traja.

Dvaja sa tesne pred začiatkom pojednávania ospravedlnili a o jednom z údajných zlodejov nemá súd žiadne informácie.

Či ide zo strany obžalovaných o obštrukciu, predseda senátu nekomentoval. "My robíme vždy všetko preto, aby sa pojednávalo," tvrdil dnes novinárom. Jednému z obžalovaných sa údajne cestou na súd medzi Trstínom a Trnavou pokazilo auto, ďalší sa ospravedlnil pre náhlu črevnú virózu.

Proces sa bez obžalovaných nemôže začať, pokiaľ by s tým sami nesúhlasili. Sudca však odmietol, že by sa začiatok pojednávania mohol oddialiť aj o ďalších niekoľko rokov. Nový termín procesu stanovil senát na 15. júna.

Vyšetrovanie bankovej krádeže polícia ukončila pred deviatimi rokmi. Krajský súd následne spis vrátil na doplnenie dôkazov, no po sťažnosti prokuratúry Najvyšší súd toto rozhodnutie v roku 2002 zrušil.

Prokurátor opakovaný odklad začiatku procesu nechcel komentovať. "To by som hodnotil súd a to mi naozaj neprislúcha," povedal. Prokuratúra v minulosti žiadala súd o vysvetlenie, prečo dlhší čas nestanovil termín pojednávania. Naposledy sa krajský súd pokúsil o otvorenie procesu v januári tohto roku.

Peniaze sa z nitrianskej pobočky Všeobecnej úverovej banky stratili v noci cez víkend začiatkom januára roku 1996. Lupičom údajne pomáhal jeden z členov strážnej služby. Obžalovaní muži sa však polícii nepriznali a peniaze sa nikdy nenašli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu