Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Extrémisti z Hnutia 64 žúp sa stretli v Dolných Zahoranoch

(Zdroj: ČTK)

RIMAVSKÁ SOBOTA - Priaznivci a členovia maďarského extrémistického Hnutia 64 žúp sa v stredu večer stretli v obci Dolné Zahorany na južnom Slovensku.

Podľa televízie Markíza prišlo niekoľko áut zo slovenskými a maďarskými značkami, na schôdzke bol aj šéf hnutia György Zagyva a predseda organizácie v Gemeri László Bedécs. Podľa pôvodných správ však organizácia plánovala nábor slovenských občanov v neďalekom Fiľakove.

Turné s cieľom získať nových členov v Maďarsku a v susedných štátoch začali extrémisti koncom februára a podľa internetovej stránky ujradikalis.info plánujú dnes stretnutie v Moldave nad Bodvou a v piatok v Košiciach.

Aktivitami hnutia na južnom Slovensku sa v marci zaoberala aj Bezpečnostná rada. Polícia v stredu podľa hovorkyne krajského riaditeľstva polície v Banskej Bystrici Petra Babulicová situáciu monitorovala a nezistila žiadne porušenie zákona. Či policajti vedeli aj o zmene plánovaného miesta stretnutia radikálov však Babulicová nespresnila.

Hnutie, ktoré svoj názov odvodilo z počtu žúp bývalého Uhorska, neuznáva súčasné hranice a jeho priaznivci by chceli obnoviť Veľké Uhorsko. Organizácia plánuje hľadať členov až do júna. Okrem slovenských miest by tiež chcela prijať ľudí napríklad aj v Rumunsku, Srbsku či na Ukrajine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu