Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Údajný nábor extrémistov zaujal len políciu a novinárov

(Zdroj: ČTK)

FIĽAKOVO - Plánovaný nábor nových členov maďarského extrémistického Hnutia 64 žúp v juhoslovenskom Fiľakove dnes zaujal takmer výhradne políciu a novinárov.

O akcii nič netušila väčšina z opýtaných obyvateľov mesta a údajne o nej nič nevedela ani manželka Romana Szókovácsa, ktorý je podľa internetových stránok regionálnym koordinátorom hnutia. Prekvapená bola aj majiteľka baru, v ktorom sa podľa zdrojov blízkych polícii mal nábor uskutočniť.

"Radšej dnes zatvorím, ako by tu mal niekto robiť akciu bez môjho vedomia," zareagovala v prvej chvíli majiteľka podniku Erika Medeová. Neskôr svoj názor zmenila, no bar, v ktorom mimochodom visí pri vchode veľká slovenská zástava, monitorovali počas dňa mestskí aj štátni policajti. Do neskorého popoludnia však žiadne stretnutia či zhromaždenie nezaznamenali.

Aktivity slovenských sympatizantov Hnutia 64 žúp odmietol aj primátor mesta Jozef Agócs. Ide podľa neho o niekoľkých mladých ľudí, ktorí sa nevedia inak presadiť. "Obyvatelia mesta žiadne takéto aktivity nepotrebujú a som presvedčený že urobia všetko preto, aby títo chlapci nemali žiadnu šancu, ako začať pracovať na území nášho mesta," povedal Agócs. Desaťtisícové Fiľakovo v blízkosti hraníc si podľa neho hnutie vytypovalo, pretože tu žije približne 70 percent ľudí maďarskej národnosti.

O dnešnom plánovanom stretnutí sympatizantov Hnutia 64 žúp vo Fiľakove informovali bez ďalších podrobností viaceré internetové portály, napríklad ujradikalis.info. Informácie o mieste stretnutia či počte členov hnutia na Slovensku neposkytol ani Szókovács. Ten dnes odmietol s novinármi komunikovať a skryl sa pred nimi vo svojom rodinnom dome v obci neďaleko Fiľakova.

O údajnom nábore informovala minulý týždeň aj slovenská polícia. Prezídium vtedy potvrdilo, na nábory sa polícia pripravuje. O tom, že hnutie začína byť aktívne aj na Slovensku informoval ešte v marci premiér Robert Fico. Podľa neho už nábory prebehli v Dunajskej Strede a v Šamoríne. O tom, koľko Slovákov do hnutia vstúpilo, informácie má, novinárom ich ale v marci nepovedal. "Polícia venuje týmto aktivitám zvýšenú pozornosť," reagoval Korch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu