Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Maďarskí extrémisti u nás verbujú, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Maďarské extrémistické hnutie 64 žúp aktivizuje svoju činnosť na Slovensku. Novinárom to dnes po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR oznámil premiér Robert Fico.

Podľa jeho informácii dochádza k náborom nových členov aj na našom území. Pripomenul dva, ktoré mali byť 11. marca v Dunajskej Strede a 12. marca v Šamoríne. Ďalšie tri sa plánujú 22. apríla vo Fiľakove, 23. apríla v Moldave nad Bodvou a 24. apríla v Košiciach. O tom, koľko Slovákov, do hnutia vstúpilo, informácie má. Novinárom ich ale nepovedal.

Polícia je pripravená situáciu monitorovať, v prípade potreby zasiahne. „Je to vec, ktorá nás zneisťuje. Je to čosi, čo nemôžeme akceptovať,“ vyhlásil Fico. Pripomenul, že je povinnosťou vlády reagovať na podobné aktivity. Voči radikálom, ktorí si minulý týždeň v pondelok v Budapešti pripomínali výročie revolúcie proti Habsburskej monarchii z roku 1948, zasahovala aj maďarská polícia. Polícia v centre hlavného mesta pozatýkala 35 demonštrantov vrátane vodcov extrémistického hnutia 64 žúp Lászlóa Toroczkaia a Györgyho Budaházyho.

Export extrémizmu z Maďarská na Slovensko podľa premiéra nemá žiadnu kontrolu. Podľa neho to tak býva, keď je krajina v ekonomických a sociálnych problémoch, že nemá dostatok času na to, aby sa zaoberala extrémizmom. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka hnutie 64 žúp nie je štátny orgán.

„Ide o konanie osôb, ktoré majú ďaleko od rozvoja spoločenských vzťahov. Ich činnosť monitorujeme,“ vyhlásil. V prípade porušenia poriadku polícia zasiahne. "Ak má Maďarsko problémy, nech si ich vyrieši, ale nie je možné, aby nám tu zase začali pochodovať nejakí poloblázni, neofašisti po území SR," vyhlásil Fico.

Premiér tiež podotkol, že ho zaujala informácia o tom, že 15. marca prisahalo 650 nových členov Maďarskej gardy. Napriek rozhodnutiu súdu sa tomu nikto nepokúsil zabrániť, uviedol. Organizáciu už minulý rok zakázali, o jej odvolaní proti rozsudku sa však ešte nerozhodlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu