Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hnutie 64 žúp bude údajne verbovať na Slovensku!

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Polícia sa pripravuje na nábory nových členov maďarského extrémistického Hnutia 64 žúp, ktoré majú byť na našom území o týždeň. Uviedol to hovorca policajného prezídia Martin Korch. Nábory majú byť 22. apríla vo Fiľakove, 23. apríla v Moldave nad Bodvou a 24. apríla v Košiciach

O tom, že hnutie začína byť aktívne aj na Slovensku informoval v marci premiér Robert Fico. Podľa neho už nábory prebehli v Dunajskej Strede a v Šamoríne. O tom, koľko Slovákov do hnutia vstúpilo, informácie má, novinárom ich ale v marci nepovedal. "Polícia venuje týmto aktivitám zvýšenú pozornosť," reagoval Korch.

Vedúci komunikačného referátu košického magistrátu Jaroslav Vrábeľ potvrdil, že košická mestská polícia sa v tejto súvislosti už spojila so štátnou políciou. "Dohodli sme sa na konkrétnych preventívno-bezpečnostných opatreniach," uviedol. Vzhľadom na ich povahu a účel ich však nekonkretizoval. Tvrdí, že mestská polícia je na prípadný nábor pripravená.

Mesto Fiľakovo zatiaľ žiadne poznatky o nábore nových členov Hnutia 64 žúp na jeho území nemá. "K dnešnému dňu nemáme zo strany tejto organizácie na uvedený dátum ohlásené žiadne verejné zhromaždenie," povedal primátor mesta Jozef Agócs. Ak by sa konalo nejaké nepovolené zhromaždenie, fiľakovská mestská polícia je podľa neho spolu so štátnou políciou pripravená zasiahnuť.

Mesto Moldava nad Bodvou na otázky nereagovalo. Hnutie 64 žúp je maďarská krajne pravicová iredentistická organizácia, ktorá svojím názvom odkazuje na územnosprávne členenie niekdajšieho Uhorska. V marci voči radikálom, ktorí si pripomínali výročie revolúcie proti Habsburskej monarchii z roku 1948, zasahovala aj maďarská polícia. Polícia v centre Budapešti zatkla 35 demonštrantov vrátane vodcov extrémistického Hnutia 64 žúp Lászlóa Toroczkaia a Györgyho Budaházyho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu