Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Kríza eurofondov: Vyčerpali sme 0,3 percenta

BRATISLAVA – Za posledných 27 mesiacov Slovensko vyčerpalo len 0,3 percenta zo štrukturálnych fondov EÚ. Doteraz teda stihlo minúť necelých 35 miliónov eur, a aj to väčšinou na platy úradníkov a známy nástenkový tender, tvrdí odborník na eurofondy Ján Rudolf. Pritom Dzurindova vláda podľa neho vyčerpala za 27 mesiacov 17 percent z týchto fondov.

Tri desatiny percenta k 31. marcu 2009 podľa Rudolfa jasne naznačujú, že to na Slovensku nefunguje. „Dnes by som chcel počuť vyjadrenia podpredsedu vlády pre európske záležitosti, či je toto predstava budovania vedomostnej spoločnosti, o ktorej tak rád rozpráva,“ uviedol.

Minister, ktorý je zodpovedný za regionálny rozvoj, by mal podľa neho svojim úradníkom dohovoriť, „že nie peniaze na drahé logá a autá, ale financovanie projektov z regiónov by mali byť našimi prioritami. Mali by byť“.

Rudolf tvrdí, že všetko je to dôsledok dosadzovania politických nominantov do riadiacich funkcií, zbavovanie sa odborníkov, ktorí dnes úspešne pôsobia v súkromnom sektore, uspokojovanie vlastných záujmov pred potrebami štátu a regiónov a pod.

Odborník na eurofondy dodal, že Slovensko môže čerpať do konca roku 2015 viac ako 11 miliárd eur, „takže má za sebou presne štvrtinu obdobia“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu