Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Polícia obvinila 3 mužov pre podvody s peniazmi EÚ

BRATISLAVA - Polícia obvinila troch ľudí z podvodu pri žiadaní viac ako dvoch miliónov eur (60,25 milióna korún) z fondov Európskej únie.

Dvaja podnikatelia chceli s pomocou nepravdivej zmluvy, ktorú im vraj pomáhal zabezpečiť riaditeľ regionálneho odboru Slovenského pozemkového fondu (SPF), získať nenávratný príspevok na vodnú elektráreň. K peniazom sa nakoniec nedostali. V prípade odsúdenia im hrozí najmenej sedemročné väzenie, informovala dnes polícia.

Dvojica zástupcov súkromnej spoločnosti požiadala o príspevok na projekt Malá vodná elektráreň v polovici januára. Na splnenie podmienok čerpania peňazí však podľa polície predložili nepravdivú nájomnú zmluvu. "Túto zmluvu si zadovážili pomocou tretieho obvineného, ktorý v tom čase pracoval ako riaditeľ regionálneho odboru Slovenského pozemkového fondu a podpísal napriek tomu, že už nemal oprávnenie, túto nájomnú zmluvu v mene štátu (podpísať)," povedal novinárom šéf Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar. Päťdesiatjedenročný bývalý pracovník SPF je podľa polície stíhaný aj za zneužitie právomocí verejného činiteľa.

Iný podvod s peniazmi z eurofondov polícia odhalila minulý rok na jeseň. Vyšetrovatelia vtedy obvinili viacerých ľudí z podvodu pri žiadaní peňazí z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu v celkovej výške takmer 50 miliónov korún (1,66 milióna eur).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu