Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Nitriansky kraj prišiel chybou úradníka o 2 mil. eur

NITRA – Nitriansky samosprávny kraj prišiel chybou úradníka o zhruba dva milióny eur z eurofondov, ktoré sa mali použiť na rekonštrukciu nemocníc s poliklinikou v Komárne a v Šali. Peniaze boli schválené, pre zrušenie verejných súťaží na dodávateľov stavby ich však ministerstvo neuvoľnilo.

Nedostatky vo verejnom obstarávaní zistil Najvyšší kontrolný úrad a Úrad pre verejné obstarávanie. Podľa výsledkov kontroly Úrad NSK okrem iného vylúčil z tendra uchádzača v rozpore so zákonom a lehota na predkladanie ponúk bola kratšia ako 36 dní odo dňa odoslania oznámenia o verejnej súťaži.

„Je na mieste zistiť, kto toto pochybenie zavinil a ak je to konkrétna osoba, treba vyvodiť dôsledky,“ uviedla podpredsedníčka kraja Ľubica Burdová. Zastupujúci riaditeľ Úradu NSK Peter Privalinec reagoval, že úradník, ktorý verejné obstarávania v roku 2006 robil, už bol disciplinárne potrestaný.

„Bolo to aj za iné prípady. Ak by došlo ešte k akémukoľvek ďalšiemu pochybeniu z jeho strany, okamžite by sme s ním rozviazali pracovný pomer,“ povedal. Ako ďalej dodal, kraj podľa neho nič nestratil, pretože nezisková organizácia, ktorá nemocnice spravuje, môže o dotáciu na investičné akcie požiadať znova.

Podľa Privalinca navyše išlo len o potenciálne peniaze, pretože nenávratný finančný príspevok nie je nárokovateľný. „Sú to reálne peniaze, ktoré boli schválené, predseda kraja už podpísal zmluvy s ministerstvom,“ oponovala Burdová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu