Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Pokračuje proces s gangom Branislava Adamča

(Zdroj: TASR)

PEZINOK – Na Špeciálnom súde v Pezinku dnes pokračuje proces s údajným gangom Branislava Adamča z Veľkých Kapušian. Toto indivíduum stíhajú aj za smutne známu vraždu iba desaťročného chlapca a mladej ženy v Moste pri Bratislave v roku 2004. Jeho skupina podľa obžaloby okrem iného vraždila, kradla, vydierala, podplácala. Súd by mal vypočuť jedného z kľúčových svedkov Martina Č. vrátane ďalších 14.

V kauze už súd vypočul niekoľko svedkov. Medzi nimi Ladislava S., ktorý vypovedal aj k vypaľovaniu erotických salónov v rajóne tejto údajnej zločineckej skupiny. Podľa neho si tým mali čistiť priestor pre svoju ďalšiu činnosť. Keďže aj on bol majiteľom erotického salónu, snažili sa dostať pod kontrolu aj jeho prevádzku. Ladislav S. je presvedčený, že sa ho chystali zavraždiť.

Svedkovia Ladislav S. a Martin Č. vystupovali tiež ako kľúčoví svedkovia v kauze bývalého policajta Michala P. z Michaloviec, ktorý mal za odmenu poskytovať informácie z policajného prostredia práve Adamčovej skupine. Špeciálny súd ho za to minulý rok odsúdil na šesť rokov väzenia.

V procese obvinili 12 osôb zo 17 skutkov. Súd však na začiatku júla vylúčil šesť skutkov na samostatné konanie. Prokurátor navrhuje v procese vypočuť viac ako 70 svedkov. Skupinu obžalovali z trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestného činu vraždy, krádeže, ublíženia na zdraví a ďalších trestných činov ako vydierania, hrubého nátlaku, poškodzovania cudzej veci, všeobecného ohrozenia, podplácania a nedovoleného ozbrojovania.

Obžaloba špeciálnej prokuratúry je na Špeciálnom súde od 8. februára. Obvinení mali v roku 2000 založiť zločineckú skupinu za účelom získania finančných prostriedkov, pričom viacerými formami mali páchať trestnú činnosť predovšetkým v regiónoch Trebišova, Michaloviec, Sobraniec a Čiernej nad Tisou. Mali tiež zavraždiť 19. mája 2004 Arpáda Nistora. Podľa obžaloby ho uškrtili ťažným lanom v obci Stretava v okrese Michalovce.

V júni 2007 odsúdil Krajský súd v Banskej Bystrici Adamča na 24 rokov väzenia. Súd ho uznal vinným z vraždy Mariána Karcela, svedka z prípadu údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Karcela mal obvinený rozstrieľať v aute pred jeho domom 28 ranami zo samopalu. Voči rozsudku sa Adamčo odvolal.

Zároveň ho stíhajú aj za prevádzačstvo a vraždu mladej ženy a desaťročného chlapca z konca roka 2004 v Moste pri Bratislave. K vražde údajne došlo omylom. V tomto prípade Okresný súd Bratislava I vytýčil nový termín pojednávania so štyrmi obžalovanými na čele s Adamčom na 8. októbra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu