Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Neschválenie exkluzivity prijali notári s nevôľou

BRATISLAVA – Notárska komora s poľutovaním prijala rozhodnutie poslancov Národnej rady, ktorí nepodporili návrh, aby zmluvy o prevode nehnuteľností spisovali notári a advokáti. O stanovisku Notárskej komory informovala hovorkyňa Viera Trpišová.

„V žiadnom prípade nešlo o biznis, ako to prezentovali niektoré subjekty. Zámerom bolo chrániť občana, aby nekúpil nehnuteľnosť od podvodníka. Prax a čas ukážu, či toto rozhodnutie bolo správne,“ povedal prezident Notárskej komory SR Miroslav Duriš. Ako ďalej v stanovisku dodávajú, Slovensko je jedna z mála krajín združených v Medzinárodnej únii notárov, v ktorej pri prevodoch nehnuteľností, často v miliónových hodnotách, zmluvy o prevode nehnuteľnosti spisujú a vyhotovujú osoby bez následnej zodpovednosti.

Takýto nekontrolovateľný stav prináša nielen riziká pre občanov, ktorí sú často obeťami podvodov na trhu s nehnuteľnosťami. Nebezpečenstvo deregulovaného trhu s nehnuteľnosťami môže mať za následok obdobnú hypotekárnu krízu ako v USA. Trh nemôže regulovať právo, ale právo by malo regulovať trh, pokračuje stanovisko.

„I napriek rozhodnutiu parlamentu odporúčam občanom z dôvodu ochrany využívať služby notára a advokáta pri spisovaní zmlúv o prevode nehnuteľností. Obaja nesú za vyhotovené právne akty zodpovednosť už aj podľa v súčasnosti platných právnych predpisov,“ dodal Duriš.

NR SR dnes neprijala návrh k Novele občianskeho zákonníka z dielne rezortu spravodlivosti, podľa ktorého notári a advokáti mali byť účastní pri uzatváraní zmlúv pri prevode nehnuteľností. Návrh na vypustenie príslušných paragrafov predložila poslankyňa Katarína Tóthová na rokovaní ústavnovnoprávneho výboru, ktorý sa s ním stotožnil. Rovnako tak urobilo aj plénum Národnej rady SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu