Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Parlament rokuje o novele zákona o minimálnej mzde

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výšku minimálnej mzdy bude určovať vláda. Počíta s tým návrh novely zákona o minimálnej mzde, ktorú poslanci začali prerokovávať v druhom čítaní. Navrhovaná novela stanovuje iba spodnú hranicu pre rozhodovanie vlády o konkrétnej sume minimálnej mzdy.

Hornú hranicu pri zvyšovaní minimálnej mzdy neurčuje a nariadením ju môže upraviť vláda. Prihliadať by pritom mala na stanoviská sociálnych partnerov, vývoj kritérií na úpravu sumy minimálnej mzdy, vývoj podielu čistej minimálnej mzdy z čistej priemernej mzdy najmenej za predchádzajúce dva kalendárne roky a vývoj produktivity práce.

Vláda novelizuje zákon po roku od prijatia zákona o minimálnej mzde. Túto skutočnosť kritizoval v prvom čítaní opozičný poslanec Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). "Už len táto skutočnosť, že po necelom roku úplne meníte a rozbíjate mechanizmus, ktorý ste sami pred necelým rokom navrhli, svedčí o tom, že tento návrh je zlý,“ dodal. Zároveň zdôraznil, že predloženým návrhom chce vláda diktovať výšku minimálnej mzdy bez ohľadu na to, aké sú postoje a stanoviská sociálnych partnerov.

Premiér Robert Fico nedávno vyhlásil, že cieľom vlády je, "aby sme si vytvorili právne prostredie na zvýšenie minimálnej mzdy na úroveň 8 900 korún (295,43 €)". Súčasné tempo rastu minimálnej mzdy vláda považuje pri dnešnom tempe rastu priemernej mzdy za nedostatočné. Keďže sa sociálni partneri na novej sume najnižších miezd doteraz nedohodli, podľa súčasného znenia zákona je ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová povinná predložiť na rokovanie vlády návrh na zvýšenie minimálnej mzdy na 8 690 Sk (288,45 €), ktorý zohľadňuje minuloročný rast priemernej mzdy na Slovensku.

Zákon prerokováva parlament v skrátenom legislatívnom konaní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu