Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

TASR bude verejnoprávna, naďalej však bude dostávať dotácie

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Tlačová agentúra SR sa od januára zmení z príspevkovej organizácie na verejnoprávnu. Napriek formálnemu oddeleniu od štátu ale TASR nestratí nárok na dotáciu od ministerstva kultúry a bude mať naďalej povinnosť zverejňovať vyjadrenia najvyšších štátnych úradov. Vyplýva to zo zákona, ktorý dnes schválil parlament. Štátny príspevok pre TASR v minulosti kritizovala napríklad konkurenčná súkromná Slovenská informačná tlačová agentúra (SITA).

Zrejme najväčšou zmenou v pôsobení agentúry bude nový spôsob voľby riaditeľa. Šéfa agentúry už nebude schvaľovať vláda, ale päťčlenná správna rada. Štyroch zástupcov rady zvolí parlament, jedného si vyberú zamestnanci agentúry.

TASR bude naďalej dostávať štátnu dotáciu. V tomto roku pre agentúru vyčlenili asi 53 miliónov korún, čo je asi polovica jej celkového obratu. Štátny príspevok má TASR využiť na takzvané služby vo verejnom záujme. Medzi ne patrí povinnosť zverejňovať úplné vyhlásenia prezidenta alebo vlády alebo vyhľadávať a spracovávať informácie o spoločenských, kultúrnych, hospodárskych a ďalších udalostiach.

Podobné služby ale poskytuje aj agentúra SITA, ako už skôr upozorňovali jej predstavitelia. SITA ale na svoju činnosť žiadne peniaze z verejných zdrojov nedostáva. Verejnoprávny charakter majú zo zákona aj Slovenská televízia a Slovenský rozhlas. Podstatnú časť ich príjmov tvoria povinné poplatky, ktoré musia platiť majitelia televíznych a rozhlasových prijímačov.

TASR sa definuje ako verejnoprávna, národná, nezávislá informačná inštitúcia poskytujúca službu verejnosti v oblasti spravodajstva. Mala by mať autonómne postavenie a sama nakladať so svojím majetkom.

Nová právna úprava vyplýva podľa ministerstva kultúry z nutnosti nahradiť prekonaný legislatívny predpis z roku 1992. Ten bol prijatý ešte v čase existencie Československej tlačovej kancelárie. Okrem postavenia agentúry sa definuje aj jej hlavná činnosť a úlohy. K nim patrí napríklad vyhľadávanie, spracovávanie a sprostredkovanie informácií iným médiám a verejnosti. Na nekomerčné použitie bude verejnosti poskytovať zadarmo svoj slovný archív a po postupnej digitalizácii aj obrazový archív.

V rámci hlavnej činnosti sa osobitne vymedzujú povinnosti tlačovej agentúry, ktoré vykonáva vo verejnom záujme a na ktoré bude tlačovej agentúre poskytnutý príspevok zo štátneho rozpočtu. Ide o poskytovanie informácií o činnosti, legislatívnom procese, rozhodnutiach a aktivitách orgánov EÚ, vyhľadávanie a spracovávanie informácií zo SR pre zahraničie či zhromažďovanie a sprístupňovanie databáz obrazových a zvukových záznamov v elektronickej podobe na študijné a vedecké účely.

Na služby vo verejnom záujme získa agentúra 52,6 milióna Sk (1,69 milióna eur), čo je aj výška doterajšieho príspevku na činnosť agentúry. Na tento účel podpíše ministerstvo kultúry s TASR zmluvu, ktorá sa uzatvorí na jeden až tri rozpočtové roky a bude špecifikovať spôsob využitia príspevku od štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu