Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

PRIESKUM Slováci čoraz častejšie platia bezhotovostne: Rastie popularita platieb pomocou mobilných telefónov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slováci čoraz častejšie platia bezhotovostne. Viac ako polovica (56 %) transakcií na Slovensku sa uskutoční bezhotovostne. Rastie najmä popularita platieb pomocou mobilných telefónov alebo inteligentných hodiniek. Počet bezhotovostných platieb by bol ešte o 20 % vyšší, ak by zákazníci nenarážali na miesta, kde bezhotovostné platby neprijímajú. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Mastercard, ktorý každoročne mapuje trendy v oblasti bezhotovostného platenia na reprezentatívnej vzorke vyše 1200 Slovákov.

Počet obchodníkov, ktorí prijímajú bezhotovostné platby, dlhodobo rastie, no stále existujú miesta, kde nie je možné zaplatiť platobnou kartou. Respondenti najčastejšie uviedli ako miesta, kde nemožno platiť bezhotovostne, najmä lekárske a zubné ordinácie (36 %), trhy (24 %) a nemocnice (24 %). Možnosť platiť kartou zákazníkom podľa prieskumu chýba napríklad aj na štátnych a obecných úradoch, polícii či v kaderníckych a kozmetických salónoch.

PRIESKUM Slováci čoraz častejšie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Z najnovších údajov vyplýva, že až 69 percent ľudí od nákupu odradí, keď obchodník neponúka možnosť platby kartou. A 20 percent zákazníkov deklaruje, že u obchodníkov, ktorí neprijímajú platobné karty, minú menej peňazí," uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Mastercard pre Slovensko a Českú republiku Jana Lvová.

Záujem v uplynulých rokoch narástol o platby cez mobilný telefón či inteligentné hodinky. Vlani zaplatilo mobilom podľa prieskumu 45 % ľudí, v roku 2019 to bolo len 21 %. Dáta tiež ukázali, že v posledných rokoch rastie podiel ľudí, ktorí už fyzickú platobnú kartu vôbec nevyužívajú ani nevyžadujú. Mnohí ju však používajú ako zálohu v prípade, že nemôžu platiť prostredníctvom inteligentného zariadenia, prípadne pri ceste do zahraničia či v prípade, že budú musieť vybrať hotovosť z bankomatu.

Často využívané sú aj kreditné karty

"Platba v obchode alebo v reštaurácii je niečo, čo zákazník nechce príliš riešiť a potrebuje, aby bol celý proces hlavne rýchly, pohodlný a zároveň maximálne bezpečný. Práve platba kartou alebo nositeľnou elektronikou to všetko spĺňa. Obchodníci to vedia, čo potvrdzujú aj dáta z celého bankového trhu, podľa ktorých medziročne naďalej rastú počty a objemy bezhotovostných platieb, ale aj počet prevádzkovaných terminálov," priblížila Lvová.Z prieskumu tiež vyplynulo, že dlhodobo najvyužívanejším typom platobných kariet sú na Slovensku debetné karty, ktoré sú najčastejšou platobnou metódou pre dvoch z troch ľudí. Často využívané sú aj kreditné karty.

Viac o téme: PrieskumKartyPeniazeBezhotovostné platby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu