Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Muž prišiel v Brne na fakultu so zbraňou! Už mu zobrali zbraň aj zbrojný preukaz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRNO - Muž, ktorý na konci januára prišiel na brniansku pedagogickú fakultu s legálne držanou zbraňou, už nie je držiteľom zbraní ani zbrojného preukazu. Na webe polície o tom dnes informoval hovorca Pavel Šváb. Muža vtedy z budovy vyviedli strážnici, na okolie pôsobil roztekane a nepokojne. Na fakulte sa konal deň otvorených dverí. Muž nebol z ničoho obvinený, polícia nezačala žiadne trestné úkony.

"Minulý týždeň boli dokončené všetky potrebné úkony, môžeme potvrdiť, že muž už nie je držiteľom zbraní ani zbrojného preukazu," uviedol Šváb. Udalosť sa stala 27. januára. Strážnici muža po vyvedení z fakulty odovzdali štátnej polícii, s ktorou spolupracoval, nebol agresívny ani nevyhrážal sa použitím zbrane. "Policajti následne zistili, že muž je dlhoročným držiteľom zbrojného preukazu skupiny E. Jeho držiteľmi sú osoby, ktoré vlastnia zbrane na ochranu života, zdravia alebo majetku. Ďalej policajti zistili, že muž vlastní celkovo sedem zbraní rôznych ráž, "uviedol vtedy Šváb.

archívne video

Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Policajti zbrane zadržali

Policajti zbrane zadržali kvôli podozreniu na zmenu zdravotného stavu ich majiteľa. "Počas preverovania zdravotného stavu budú zbrane v úschove polície, hlavné slovo o tom, či bude muž naďalej držiteľom zbrojného preukazu, budú mať lekári," doplnil vtedy Šváb. "Musím zdôrazniť, že nie je podozrivý z prípravy nejakého násilného konania. Ide toľko o zaisťovacie opatrenia polície, aby sme zabezpečili za každej okolnosti bezpečnosť vo verejnom priestore, "uviedol brniansky policajný riaditeľ Martin Kotlan.

Na strážnikov sa cez tiesňovú linku 156 obrátilo vedenie Pedagogickej fakulty Masarykovej univerzity. Muž na prednáške o fakulte pôsobil na okolí nervózne. Strážnici prišli o niekoľko minút. Bez kládol akýkoľvek odpor, vyprevádzali ho na ulicu. Na otázku strážnikov mladý muž hneď priznal, že pri sebe má legálne držanú krátku strelnú zbraň. Prenášal ju skryto pod oblečením, ako nariaďuje zákon. Doplnil, že ju pri sebe nosí bežne pre svoju osobnú ochranu. Dychová skúška nepreukázala, že by pil alkohol.

Viac o téme: Polícia ZbraňZbrojný preukaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu