Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Analytička si pri príležitosti MDŽ posvietila na podmienky slovenských žien! Alarmujúce čísla: Koľko zarábajú?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Analytička WOOD & Company Eva Sadovská si pri príležitosti Medzinárodného dňa žien posvietila na podmienky slovenských žien. Čísla, ktoré zverejnila, sú skutočne alarmujúce. Čo všetko ukázala analýza?

archívne video

Hnutie Slovensko reaguje na zvyšovanie platov vládnych predstaviteľov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Slovenské ženy podľa najnovšej analýzy skutočne ťahajú za kratší koniec. Ukázalo sa totiž, že priemerná mzda ženy na Slovensku je o 18,8 % nižšia ako muža. To predstavuje približne 311 eur. "Najvýraznejší rozdiel medzi platmi mužov a žien (a to na úrovni 23 až 24 %) je vo veku 35 – 44 rokov. Ženy totiž v určitom veku opúšťajú trh práce v súvislosti s materskou či rodičovskou dovolenkou a to na niekoľko rokov. K prehlbovaniu platových rozdielov začína dochádzať práve po ich návrate do pracovného života a tieto výraznejšie rozdiely pretrvávajú ešte niekoľko rokov,” poznamenala v analýze. Nižšie platy súvisia najmä s tým, že ženy na Slovensku pracujú v slabšie platených odvetviach či povolaniach. Okrem toho je menšia pravdepodobnosť, že budú pracovať na vedúcej pozícii.

Ďalšie šokujúce zistenie, ktoré z analýzy vyplynulo, je to, že u žien je na Slovensku evidovaná oveľa väčšia nezamestnanosť ako u možov. U žien dosiahla nezamestnanosť v závere roka 2023 úroveň až 5,67 %, zatiaľ čo u mužov 4,54%. Ide pritom o dlhodobý jav, ktorý len podčiarkla pandémia koronavírusu.

Do podnikania sa neboja vrhnúť

Obrovským pozitívom však je, že ženy nemajú strach sa vrhnúť do podnikania. V roku 2022 bolo totiž na Slovensku až 103,8-tisíc samostatne zárobkovo činných žien. Mužov však bolo o vyše dvojnásobok viac, a to až 283,2-tisíc. Napriek tomu, že sa však púšťajú do podnikania, častokrát si pri investovaní neveria. "Potrebujú mať plán a cieľ a v otázke investičných možností sú ochotnejšie nechať si poradiť od odborníkov. U žien je tak potenciál lepšej diverzifikácie portfólia, a teda aj rizika ako u mužov. Na druhej strane, strach z rizika ich v niektorých prípadoch od investovania úplne a hlavne zbytočne odradí," poznamenala Sadovská.

Analytička si pri príležitosti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Taktiež poukázala na to, že gramotnosť a sebavedomie v otázkach investícií sú u žien nižšie ako u mužov. Potvrdzujú to podľa nej výsledky Indexu investičnej gramotnosti, ktorý bol realizovaný koncom minulého roka na vzorke 1 050 obyvateľov. "Podľa prieskumu si až 62 % Sloveniek v otázkach investovania neverí. V prípade mužov je podiel nižší, a to na úrovni 45 %. Dobrou správou je, že ako sebavedomie, tak aj vedomosti ohľadom investícií u žien z roka na rok rastú," dodala.

Viac o téme: AnalýzaMedzinárodný deň žienŽena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu